Poljoprivredni klaster Gradiška-Laktaši-Srbac: U igri nastaju zdravi zalogaji

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Djecu je od najranijeg doba potrebno edukovati o pravilnom načinu ishrane i uključivati ih u pravljenje zdravih obroka kako bi takve navike zadržali tokom cijelog života.

Poručila je to magistar voćarstva i rukovodilac i koordinator radionica “Zdravi zalogaji” Bojana Petrović. Ove radionice organizuje Poljoprivredni klaster Gradiška-Laktaši-Srbac (GLS), a na njima mališani kroz igru i kreativan pristup uče o zdravim receptima.

Jedna od takvih radionica održana je u srbačkom Udruženju žena gdje su polaznici vrtića “Naša radost” ukrašavali domaće medenjake.

Petrovićeva kaže da kroz ovakve radionice djeci skreću pažnju koliko je zdrava ishrana važna za svakog čovjeka i ujedno afirmišu male proizvođače s ovih prostora i povezuju ih s kupcima, što je jedna od glavnih vizija njihovog klastera.

- Kroz ovu aktivnost prenosimo poruku da je važno jesti domaće namirnice poznatog porijekla, a fokus smo posebno stavili na mala poljoprivredna gazdinstva kojih ima mnogo na ovom području. Veća je vjerovatnoća da će kroz ovakva druženja djeca prije probati voće, povrće i drugu hranu koju do sada nisu željela da jedu - rekla je Petrovićeva.

Članica Udruženja žena Mara Mitrić, koja je izradila medenjake za ukrašavanje, već godinama na imanju u Gornjim Srđevićima pravi domaće kolače od meda koji su postali prepoznatljivi kod srbačkih kupaca, a njeni proizvodi, pod etiketom Udruženja, našli su svoje mjesto i u Krajiškoj kući u Banjaluci.

- Moji medenjaci su prošli sve potrebne analize i kontrole kvaliteta hrane, a bavim se i proizvodnjom meda s dodacima propolisa i izradom svijeća od pčelinjeg voska. Med jača imunitet, srce i krvne sudove i veoma je blagotvoran za zdravlje djece i odraslih, zbog čega je neophodan u svakodnevnoj ishrani - rekla je Mitrićeva.

Direktorica srbačkog vrtića Bogdana Miholjčić kaže da je veoma važno da se djeca što prije upoznaju sa zdravim načinom života, naročito u predškolskom uzrastu.

- Ovo je nastavak naše saradnje s klasterom GLS, nakon što smo prošle godine, koristeći zdrave namirnice srbačkih poljoprivrednika, spremali zdrave obroke u vrtiću, a posjetili smo i plantažu Bojana i Sanele Vidović u Starom Martincu gdje smo pripremali palačinke od domaćih borovnica. Djecu smo na ovaj način naučili raznim sposobnostima i približili im domaću kuhinju - istakla je Miholjčićeva.

Podrška

Radionice “Zdravi zalogaji” održane su u proteklom periodu i u školama i predškolskim ustanovama u Gradišci, Laktašima i Banjaluci. Podržalo ih je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana