Poljaci njeguju srpsku tradiciju

D. J.
Poljaci njeguju srpsku tradiciju

Srbac - Delegacija opštine Srbac prisustvovala je svečanostima u poljskom naselju Černa kod Novogrođeca povodom 70. godišnjice povratka Poljaka u domovinu, nakon što su pet decenija naseljavali područje Kunove u Srpcu.

U prisustvu više stotina mještana načelnici Srpca i Novogrođeca Drago Ćirić i Robert Relih položili su cvijeće na spomenik koji je podignut na mjestu odakle su 1946. godine stigli vozovi sa poljskim emigrantima.

- U Novogrođecu i okolini oko 80 odsto građana vodi porijeklo od Poljaka. Procjenjuje se da je na području Srpca u vrijeme austrougarske vlasti naseljeno oko 3.500 Poljaka i oko 500 Ukrajinaca - istakao je Ćirić i dodao da su se veoma dobro uklopili sa lokalnim stanovništvom.

- Od nas su primali razne običaje koje i sada primjenjuju. Selima su davali nazive identične selima u Srpcu, a osmislili su i manifestaciju Pečenica, koja oslikava naše običaje - dodao je Ćirić.

Istoričar i publicista Danilo Košutić kaže da su po dolasku u Srbac, krajem 19. vijeka, poljske porodice besplatno dobijale po 10 hektara zemlje, a potom su gradili kuće, crkve, škole i groblja. Najveći trag ostavio je Artur Burda, koji je 1903. u Bardači podigao prvi ribnjak u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana