Politička kriza u Šipovu se nastavlja: Pečati na selu, projekti u blokadi

Anita Janković
Politička kriza u Šipovu se nastavlja: Pečati na selu, projekti u blokadi

Šipovo - Politička kriza u opštini Šipovo sve je dublja, a najveću štetu trpe građani i javna preduzeća jer su brojni projekti blokirani.

Zavrzlama oko pečata Skupštine opštine (SO) Šipovo, bez kojeg se ne može ovjeriti nijedan opštinski dokument, traje više od mjesec i počela je da uzima danak.

Bivši predsjednik SO Milan Plavšić (SNSD), iako je podnio neopozivu ostavku početkom jula, ne želi da preda dva skupštinska pečata novom predsjedniku parlamenta Dragoljubu Vujkoviću (DNS). Vujković je smijenjen prošle godine sa čela Skupštine, a na tu funkciju je vraćen presudom Okružnog suda u Banjaluci, u maju ove godine.

- Pečati su kod mene i neću ih predati Vujkoviću, koji ne može biti odbornik, a kamoli predsjednik Skupštine jer je bio u sukobu interesa. Poslao sam četiri zahtjeva Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS s pitanjem kome da predam pečate, ali mi nisu odgovorili - kaže Plavšić i dodaje da je trenutno na odmoru, ali kada se vrati, pečate će odnijeti u resorno ministarstvo.

Vujković tvrdi da su dešavanja u Šipovu odavno prevazišla sve zakone, te da se ne mogu nazvati ni osmišljenom političkom igrom.

- To nigdje u svijetu ne postoji da čovjek podnese ostavku i odnese pečate svojoj kući na selo, i to ne na dan ili dva, već evo više od mjesec i da za to ne odgovara. Postoje čak i nezvanične informacije da se pečati zloupotrebljavaju - kazuje Vujković.

Prvi čovjek Šipova Milorad Ćirko ističe da se političke igre oko SO negativno održavaju na gotovo kompletan rad opštine, jer se, kako kaže, blokiraju brojni projekti.

- Potrebna nam je rekonstrukcija lokalnih puteva, koji su usljed velikih kiša oštećeni. Međutim, ništa ne možemo bez odluke Skupštine. Narod ne zanimaju tenderi i procedure, vide samo loš put i žele da djelujemo. Nismo usvojili ni plan investicija za ovu godinu, kao ni niz drugih dokumenata - žali se Ćirko.

Ističe da je razgovarao sa Plavšićem i pokušao da riješi situaciju, ali da je zbog konstantnog odbijanja podnio prijavu Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Odgovornost

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kažu da primopredaja dužnosti između funkcionera opština kojima je prestao mandat i novoizabranih funkcionera nije uređena Zakonom o lokalnoj samoupravi, te da je dužnost opštinskih organa da vode računa o svojim pečatima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana