Političari u Gradišci odlučili da se sudski obračunaju

Milan Vujić
Političari u Gradišci odlučili da se sudski obračunaju

Gradiška - Uvrede, omalovažavanje, vrijeđanje časti, pa čak i laži postali su svakodnevica na političkoj sceni u Gradišci, zbog čega mnogi partijski protivnici odlučuju da se sudski obračunaju.

Najnovija prijava stiže od poslanika Slavka Dunjića koji je optužio potpredsjednika Skupštine opštine Sašu Lazića da je u intervjuu za lokalni radio iznio niz neistina. Osim donedavnog stranačkog kolege Lazića, koji je odbornik SDS-a, Dunjić je tužio i Radio Gradišku zbog, kako kaže, jednostrano prenesenog spornog intervjua.

- Lazić je nekoliko puta uputio teške kvalifikacije na moj račun, koje kada bi bile i 50 odsto tačne, ne bih smio biti na slobodi ni jedan dan - rekao je Dunjić.

On je naveo da je povodom "zlonamjerno izmontiranog intervjua" angažovao advokata, te će za klevetu od Lazića i Radio Gradiške tražiti po 10.000 maraka.

- Svrstao me je među ljude koji falsifikuju diplome. Rekao je da po Gradišci hodaju kriminalci, lopovi i ubice koje sam na neki način oslobodio, što je apsurdno. Nikad se time nisam bavio, niti ja to mogu - kaže Dunjić.

Dodao je da oštro negira i to da je nabavljao medicinsku opremu za Dom zdravlja što je, takođe, rečeno u intervjuu.

- Lazić je rekao da je moja firma sarađivala sa Domom zdravlja Gradiška kad je ovom ustanovom rukovodio Tihomir Mihajlović. Naveo je da sam isporučio tri stomatološke mašine i da sam jednu od njih prodao za 120.000 KM - istakao je Dunjić i dodao da njegova firma nikad nikome nije isporučila stomatološku opremu.

Dunjić napominje da je jedino tačno to da je poklonio jedan aparat za analizu krvne slike istakavši da to može da potvrdi i Upravni odbor gradiškog Doma zdravlja. Istakao je da sa Mihajlovićem ima intenzivniju saradnju tek nakon što je prestao da bude direktor Doma zdravlja. 

- Posebno sam ogorčen na Radio Gradišku, jer mi nisu dozvolili da demantujem Lazićeve navode iako su prema Zakonu o informisanju bili obavezni da to učine. Čak su odbili da prime i preporučeno pismo, za šta imam dokaz - naglasio je on.

Dunjić je istakao da su ovakve kvalifikacije uznemirile  njegove prijatelje i sve koji ga poznaju.

- To uznemiravanje natjeralo me da podnesem tužbu, jer u mojoj ambulanti je registrovano 2.500 pacijenata. Vjerujem da njima nije svejedno kada čuju takve kvalifikacije za čovjeka koji je na čelu te ustanove - istakao je Dunjić.

Odbornik Lazić je u intervjuu za Radio Gradišku rekao da Dunjić stoji iza brojnih afera u Gradišci, za koje je, kako kaže, spreman svjedočiti na sudu.

- Čvrsto stojim iza svojih tvrdnji. To nisu klevete, već su činjenice koje ću dokazati na sudu sa još svjedoka - istakao je Lazić koji dodaje da jedva čeka odlazak u sud.

Poslanici Slavko Dunjić, Zoran Adžić i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević nedavno su odlučili da tuže Radislava Dončića (PDP) i više medija. Oni smatraju da ih je Dončić oklevetao, pa će putem suda tražiti odštetu od po 4.500 KM. Dončić je u intervjuu rekao da iza osporavanja 672.000 evra namijenjenih za "Vodovod i kanalizaciju" stoje dva poslanika i jedan ministar iz Gradiške, te da su oni lobirali da ta sredstva ne dođu.

- Povodom zlonamjernog intervjua koji su prenijeli pojedini mediji već smo angažovali advokata i podnijeli tužbu protiv smijenjenog predsjednika SO Gradiška Radislava Dončića zbog klevete - naveli su poslanici i ministar.

Blokada parlamenta

Blokada lokalnog parlamenta traje više od godinu. Čitava zavrzlama u zakonodavnoj vlasti je krenula kada je predsjednika SO Radislava Dončića (PDP) i potpredsjednika Sašu Lazića (SDS) nova većina predvođena SNSD-om, DNS-om i ISDS-om smijenila 23. februara 2015. Međutim, oni su odbili da predaju dužnost zbog navodne povrede poslovnika i statuta opštine Gradiška.

Okružni sud u Banjaluci donio je 21. maja lani rješenje da je rukovodstvo SO smijenjeno u skladu sa zakonom i naložio da bude obavljena primopredaja dužnosti. Iako je to u dva navrata pokušano, Grahovac je tek 5. avgusta ušao u kancelariju predsjednika SO. Međutim, nakon žalbe Dončića Vrhovnom sudu RS sve je vraćeno na početak. Političkoj krizi se ne nadzire kraj, dok obje strane smatraju da su u pravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana