Policijska uprava danas obilježava pet godina rada

Srna
Foto: SRNA

ZVORNIK- Policijska uprava Zvornik obilježava pet godina rada, rekao je danas zamjenik načelnika ove uprave Vladan Vasilić. Vasilić je na konferenciji za novinare rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta formiralo prije pet godina Centar javne bezbjednosti Zvornik, a sada Policijsku upravu.


"MUP Srpske je prva rješenja za tadašnji Centar javne bezbjednosti Zvornik donio 12. oktobra 2016. godine tako da se taj datum uzima kao ponovni početak rada tog centra, odnosno Policijske uprave Zvornik", rekao je Vasilić.

On je podsjetio da zvornička Policijska uprava pokriva teritoriju grada Zvornika i šest opština - Osmake, Šekoviće, Miliće, Bratunac, Vlasenicu i Srebrenicu, koja zauzima oko 2.000 kilometara kvadratnih i na kojoj je nastanjeno oko 150.000 stanovnika.

Vasilić je naglasio da se, uzimajući u obzir statističke pokazatelje o stanju bezbjednosti, pokazalo ispravnim što je ponovo formiran Centar javne bezbjednosti, odnosno Policijska uprava Zvornik i dodao da je bezbjednosno stanje mnogo bolje u odnosu na period od prije 2015. godine.

Iznoseći uporedne pokazatelje iz 2015. godine u odnosu na 2020. godinu, Vasilić je rekao da je u 2015. godini počinjeno 911 krivičnih djela, a 2020. godine 648, što je za 29 odsto manje krivičnih djela.

"Javni red i mir je u 2015. godini narušen 628 puta, a 2020. godine 373 puta, što je manje za 41 odsto", rekao je Vasilić.

On je podsjetio da je u 2015. godini na području koje je pokrivao Centar javne bejbjednosti evidentrano 13 otuđenja vozila, da bi aktivnostima koje je preduzimala Policijska uprava znatno smanjena krađa vozila, čime su u 2020. godini evidentirana otuđenja tri automobila.

Podsjećajući da je u svim oblastima došlo do smanjenja izvršenja krivičnih djela, Vasilić je dodao da je u 2015. godini počinjeno osam krivičnih djela razbojništva, dok su u 2020. godini evidentirana dva krivična djela razbojništva.

On je konstatovao da je, na osnovu ovih i drugih pokazatelja, odluka MUP-a Republike Srpske o ponovnom formiranju bilo Centra javne bezbjednosti, odnosno Policijske uprave Zvornik, bilo opravdano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana