Policija krči put do fotelja u Gradišci

M. V.
Policija krči put do fotelja u Gradišci

Gradiška - Osnovni sud u Gradišci naložio je smijenjenom predsjedniku Skupštine opštine Radislavu Dončiću da do 15. jula preda dužnost novoizabranom šefu parlamenta Urošu Grahovcu.

U sudskom rješenju je navedeno da će, ukoliko Dončić ne preda dužnost Grahovcu, uslijediti primopredaja uz asistenciju sudske policije i da će biti kažnjeni oni koji je budu ometali. Sud je izdao ovo rješenje nakon što je odbio prigovore Dončića i opštine Gradiška na prethodno rješenje kojim je takođe naložena primopredaja dužnosti.

Rješenje prema kojem je smjena skupštinskog rukovodstva obavljena u skladu sa zakonom i da treba biti obavljena primopredaja donio je ranije i Okružni sud u Banjaluci, ali se Dončić i o njega oglušio. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS poslalo je gradiškom Osnovnom sudu zahtjev za izvršenje rješenja, što je i učinjeno.

Dončić je istakao da ne može reći da li će doći do primopredaje, jer o tome odlučuje njegov pravni savjetnik.

Grahovac je kazao da neko treba da snosi odgovornost zbog blokade lokalnog parlamenta.

- Nadam se da je napokon stavljena tačka na ovu agoniju i da će biti ispoštovane odluke suda kako bismo deblokirali razvoj opštine - rekao je Grahovac.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara rukovodstvo parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a, dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om prešao u opoziciju. Primopredaja nije obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, a blokada parlamenta je nastavljena i nakon što su sudovi utvrdili da su smjene zakonite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana