Pokrivena kuća ratnom vojnom invalidu iz Srpca: Iz magacina u topli dom

Dejan Jovičić
Pokrivena kuća ratnom vojnom invalidu iz Srpca: Iz magacina u topli dom

SRBAC - Nova kuća za demobilisanog borca Zorana Crnomarkovića iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca stavljena je pod krov čime su stvoreni uslovi da ovaj ratni vojni invalid šeste kategorije hladne dane provodi u toplijim prostorijama.

Izgradnju kuće finansirao je Fond solidarnosti Boračke organizacije Srbac koji je obezbijedio građevinski materijal u vrijednosti od 4.000 KM, a opština Srbac mu je dodijelila plac.

Zoran je do sada živio u neuslovnoj prostoriji magacina nekadašnjeg trgovinskog preduzeća “Posavina”, a uz to je narušenog zdravlja jer je na ozrensko-vozućkom ratištu 1995. godine zadobio težak prelom noge i trajni invaliditet.

- Bilo je teško svih ovih godina jer nemam stalne prihode i nisam mogao ni sanjati da ću jednog dana živjeti u boljim uslovima. Savjet mjesne zajednice angažovao se kod opštine da dobijem zemljište za manju kuću od tridesetak kvadrata što je sasvim dovoljno za moje potrebe. Dirnulo me koliko ljudi se uključilo u akciju i hvala im svima od srca - rekao je Zoran.

Akciju je vodio član Skupštine boračke organizacije Jordan Kuvalja, koji je animirao veliki broj mještana i donatora da pomognu njihovom sugrađaninu.

- Početna sredstva stigla su od Fonda solidarnosti ali su se odazvali i razni donatori iz Holandije i Austrije koji će pomoći unutrašnje opremanje, tako da za koji dan krećemo sa adaptacijom kupatila i drugih prostorija. Posebno zahvaljujem majstorima iz sela koji su bez ikakve naknade gradili kuću - rekao je Kuvalja, koji je i odbornik u Skupštini opštine Srbac.  Među većim donatorima bilo je i građevinsko preduzeće “Hidrokop” iz Banjaluke, čiji vlasnik Radoslav Babić vodi porijeklo iz Razboja Ljevčanskog, i koje je obezbijedilo potrebne količine šljunka, pijeska i betona.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan kaže da je ovo druga kuća čiju izgradnju je finansirao Fond solidarnosti ove godine, nakon što je bolje stambene uslove dobio i demobilisani borac Slavko Rudnik iz Gornjih Srđevića.

- Pomogli smo još šestorici boraca u vidu građevinskog, elektro i vodo materijala za renoviranje i dogradnju kuća, a ukupna vrijednost materijala u ovih osam akcija iznosi 14.695 KM. Ispunili smo plan za ovu godinu a sljedeće planiramo izgradnju još tri kuće i pružanje pomoći za 11 članova Boračke organizacije u adaptaciji i opremanju postojećih stambenih jedinica - istakao je Plotan.

On je pozvao sva pravna i fizička lica iz Srpca da u skladu sa mogućnostima pomognu rad Fonda solidarnosti uplatom sredstava na žiro račun broj: 567-353-27000041-19 koji je otvoren kod Sberbank a.d. Banjaluka.

Mještanin donirao 500 KM

Kancelariju Boračke organizacije u Srpcu nedavno je posjetio mještanin Ostoja Suvajac iz Vlaknice koji je 31 godinu proveo na privremenom radu u Švajcarskoj. On je putem medija saznao za Fond solidarnosti i odlučio da pruži svoj doprinos donacijom od 500 KM. Ostoja je i ranije pomagao na sličan način finansirajući rekonstrukciju spomen-obilježja u Vlaknici, a donirao je sredstva i za izgradnju i uređenje mjesnog hrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana