Pokrenuta incijativa za asfaltiranje puta u Gornjoj Lupljanici

GS
Pokrenuta incijativa za asfaltiranje puta u Gornjoj Lupljanici

DERVENTA -Grupa stanovnika sela Gornja Lupljanica pored Dervente pokrenula je inicijativu za asfaltiranje lokalnog puta Leksija - Tešića bare – Vrhovi, a formiran je i Građevinski odbor čiji je zadatak prikupljanje novca za asfaltiranje, te praćenje izvođenja radova.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornja Lupljanica Dragan Jošić rekao je da odbor čini deset članova. Šest članova su predsjednici savjeta mjesnih zajednica iz sela Crnča, Osinja, Pojezna, Cerani, Velika Sočanica i Gornja Lupljanica, a četiri člana su mještani sela. Za predsjednika Građevinskog odbora izabran je Zoran Brestovac iz Dervente.

Procijenjena vrijednost radova je oko 423.400 KM. Dio novca obezbijediće mještani, a očekuje se i podrška Grada Derventa, te podrška sa republičkog nivoa.

Prvu donaciju od 6.000 evra (oko 11.700 KM) uplatio je Žarko Brestovac iz Kanade, prilikom nedavnog boravka u Derventi.

Mještani naglašavaju da je asfaltiranje puta od velike važnosti za njih jer bi im olakšao kretanje. Osim toga, asfaltiranje, naglašavaju ima ekonomsku, ali i saobraćajno-bezbjednosnu opravdanost.

Mještani koji putuju na posao u Derventu iz sela Crnča, Osinja, Pojezna i Cerani i Gornja Lupljanica te dijela sela Velika Sočanica putovanje bi skratili za pet kilometara. Samo po jednom automobilu to je godišnja ušteda od oko 500 KM za gorivo, odnosno ušteda od 2.500 KM za pet godina.

-Procjenjuje se da dnevno gradu gravitira iz ovih sela više od 100 automobila, što znači da bi ušteda, po ovom obrascu, za pet godina bila i veća od 250.000 KM – ističe Zoran Brestovac.

On dodaje i da bi se asfaltiranjem putnog pravca Leksija - Tešića bare – Vrhovi saobraćaj odvijao na dva putna pravca, što će dovesti do smanjenog broja učesnika na svakom od pravaca tj. smanjenja frekventnosti saobraćaja, a time bi se povećala bezbjednost učesnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana