Pokrajinska vlada Vojvodine daje oko 50.000 KM za manastir Rmanj: Obnova svetinje garant ostanka Srba

Milijana Latinović
Pokrajinska vlada Vojvodine daje oko 50.000 KM za manastir Rmanj: Obnova svetinje garant ostanka Srba

NOVI SAD, BANjALUKA - Pokrajinska vlada Vojvodine, putem Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, izdvojila je tri miliona dinara (oko 50.000 KM) za manastir Rmanj u Martin Brodu, što će prema riječima episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija doprinijeti opstanku svetinje i ostanku srpskog naroda na tom prostoru.

Ugovor o donaciji Autonomne pokrajine Vojvodine svetinji koja se nalazi na tromeđi BiH, Dalmacije i Like, a pripada Eparhiji bihaćko-petrovačkoj potpisan je danas Novom Sadu. Ugovor su, uz prisustvo predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, potpisali episkop Sergije i direktor Fonda Duško Ćutilo.

Donirani novac je namijenjen za izgradnju i uređenje pirga Katarine Branković.

- Sagledali smo potrebe crkve, ali i naroda u eparhiji i opredelili se za pomoć manastiru Rmanj, da time doprinesemo obnovi svetinje, ali i opstanku naroda koji živi na toj teritoriji. U kontinuitetu pomažemo obnovu manastira i crkava u regionu i to činimo iz srca sa verom i potrebom da obnovimo svetinje i na taj način ohrabrimo naš narod i da pokažemo pravo srce Vojvodine - rekao je Mirović.

Manastir, podignut u 15. vijeku, smješten je između živopisnih rijeka Une i Unac. Posvećen je svetom Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu, a smatra se zadužbinom Katarine Branković, ćerke despota Đurđa Brankovića.

Rmanj je cijeli vijek bio duhovni i administrativni centar srpske crkve u Bosni i sjedište dabrobosanskih mitropolita. Jedan od najznačajnijih mitropolita bio je Teodor, koji je za vrijeme patrijarha Pajsija ponio titulu egzarha cijele Dalmacije. On je 1615. godine iz Rmnja osnovao prvu srpsku bogoslovsku školu - bogosloviju u manastiru Krki.

Episkop Sergije je zahvalio na pomoći i istakao da će biti obnovljen dio posvećen ktitoru manastira, Katarini Branković.

- Pomoć manastiru Rmanj doprinijeće opstanku manastira i ostanku naroda. Manastir je u 16. vijeku bio i sjedište mitropolije Dabrobosanske, tako da ima i veliku istorijsku vrijednost - kazao je episkop Sergije.

Podrška Srbima u regionu na listi je prioriteta vojvođanskog Fonda, koji je tokom ove godine sredstvima Pokrajinske vlade realizovao niz programa i projekata u cilju stvaranja boljih uslova.

- Više puta smo posetili opštine u FBiH, razgovarali sa predstavnicima lokalnih vlasti, udruženja, sa povratnicima i pomoć manastiru Rmanj je samo jedan u nizu projekata kojim želimo pružiti podršku našem narodu koji tamo živi. Želimo poslati poruku da smo tu, da na nas mogu računati i da ćemo uvek, u skladu sa mogućnostima biti njihova podrška - rekao je za "Glas Srpske" Ćutilo.

Naglasio je da do kraja godine planiraju još nekoliko donacija organizacijama i institucijama u Srpskoj i FBiH, dok će u idućoj godini sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije organizovati konkretne programe u cilju ekonomskog osnaživanja Srba u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana