Pohod u selo svetog Vasilija

R. Mi. - R. Đ.
Pohod u selo svetog Vasilija

Trebinje - Veliki broj vjernika pohrlio je juče u Mrkonjiće kod Trebinja - rodno selo svetog Vasilija gdje je služena sveta liturgija i održano narodno saborovanje.

Praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca okupio je hodočasnike iz Hercegovine, ali i iz drugih krajeva. Iguman manastira Zavala Vasilije rekao je da svetiteljevo tijelo u manastiru Ostrog objavljuje čuda svjedočeći da je svetitelj živ i poslije smrti. Predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković pozvao je ljude dobre volje da pomognu da bude uređeno rodno mjesto velikog svetitelja. Trebinjac Ilija Mastilović kaže da je ovo veliki praznik za Hercegovinu i sve Srbe bez obzira na to gdje se nalazili. Sonja Bogićević u Mrkonjiće je došla iz Kragujevca i ističe da je prvi put ovdje, dok Danka Spaić iz Herceg Novog svake godine dolazi sa porodicom i kaže da uvijek iznova osjeti novu snagu duha.

Služenjem svete arhijerejske liturgije koju je predvodio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i slavskim obredom u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog krsnu slavu je juče proslavio Bogoslovski fakultet u Foči. Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da bi nova zgrada fakulteta Bogoslovije trebalo da bude završena do početka nove akademske godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana