Podsticaji spas za ratare

Željka Kokot
Podsticaji spas za ratare

Banjaluka - Izdvajanjem podsticaja za proizvođače pšenice Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pomaže ratarima da stanu na noge i proizvedu što veće količine hljebnog žita.

Žetva pšenice u Srpskoj je pri kraju, a prinos i kvalitet su odlični. Mnogi ratari se, međutim, još nisu oporavili od prošlogodišnjih poplava, a nije utvrđena ni otkupna cijena pšenice, pa im subvencije predstavljaju veliku pomoć.

U ministarstvu ističu da su obezbijedili podsticaj od 510 maraka po hektaru, uz uslov da je ratar zasijao minimalno četiri hektara. Nisu, međutim, zaboravljeni ni ratari koji su imali manje zasade, pa će i oni dobiti podsticaje.

- Jedini uslov za dobijanje podsticaja od 250 KM po hektaru, za koji je konkurisalo 956 poljoprivrednih proizvođača, bio je minimalan zasad od 1,5 hektara zemljišta - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je žetva pšenice privedena kraju i da su veoma zadovoljni prinosima i kvalitetom.

- Prinosi su u granicama višegodišnjeg prosjeka i kreću se od četiri do 4,5 tona po hektaru. Možemo se pohvaliti i kvalitetom koji je izuzetan - rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, proizvođači su veoma zadovoljni podsticajima koje dobijaju od resornog ministarstva, ali im problem predstavlja niska otkupna cijena pšenice.

- Cijenu pšenice diktiraju velike zemlje izvoznice i svjetske berze, na šta mi ne možemo uticati. Možemo se samo prilagoditi - kaže Marinković.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić kaže da je na tom području žetva pšenice završena prije petnaestak dana.

- Ministarstvo je svim proizvođačima sa urednom dokumentacijom isplatilo 125 maraka podsticaja po hektaru, a drugi dio premija biće isplaćen krajem oktobra - kaže Maletić i naglašava da su proizvođači izuzetno zadovoljni kvalitetom, prinosima, ali i subvencijama.

Ogled

Osnova za analizu stanja usjeva pšenice u tekućoj sezoni je ogled strnih žita Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS postavljen u Bijeljini.

- Ogled strnih žita postavljen je nakon uklanjanja kukuruza uništenog u prošlogodišnjim poplavama i silažnog kukuruza posijanog nakon toga - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana