PODRUM VUKOJE: Obilježen kraj berbe u vinogradima nadomak Trebinja: “Carsko vino” najbolje bijelo vino Mediterana

G.S.
PODRUM VUKOJE: Obilježen kraj berbe u vinogradima nadomak Trebinja: “Carsko vino” najbolje bijelo vino Mediterana

TREBINjE - Ovogodišnja berba u Carskim vinogradima i Zasad polju, u vlasništvu “Podruma Vukoje”, ostaće zapamćena po kvalitetu grožđa, a u budućnosti, nakon što vino odleži, i po kvalitetu vina dobijenog od ovako dobre sirovine, u kojoj su idealni bili odnos sladora i kiselina.

Radovan Vukoje, direktor ove najčuvenije bh. vinarije, na tradicionalnom obilježavanju kraja berbe u Carskim vinogradima nadomak Trebinja, poručio je kako je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim rodom.

- Politika vinarije je da se grožđe selektira i vino pravi od najboljih grozdova. Naše “carsko vino” je i dokazalo naš ozbiljan pristup pravljenju vina i to tako što je najpoznatija svjetska spisateljica o vinima Džeki Robinson ocijenila da je ovo najbolje bijelo vino Mediterana i najbolje vino od autohtone sorte “žilavka”, što je priznanje koje nas obavezuje i na veoma marljiv budući rad u ovom Carskom vinogradu, gdje je u vrijeme Austrougarske nastala moderna “žilavka” - istakao je Vukoje.

Nazivajući ovu bijelu sortu vina “Hercegovcem zarobljenim u boci”, jer u sebi sabira sve odlike hercegovačkog kraja, on je napomenuo da se, i pored situacije vezane za pandemiju virusa korona, vina “Vukoje” i dalje izvoze na tri kontinenta, pa, iako je “carsko vino” limitirano na svega par hiljada boca, ono i dalje nalazi svoj put na evropska, azijska i američka tržišta vina i u tamošnje prestižne restorane i vinoteke.

- Radimo praktično četiri selekcije sirovine. Najprije zelenu berbu u kojoj se odstranjuje višak grozdova sa čokota, zatim se radi selekcija prije same berbe, pa selekcija u trećoj berbi iz koje se, po četvrti put na probirnom stolu biraju zaista najbolja zrna. Stoga se i ovo vino s pravom naziva vinom sa probirne berbe – rekao je Vukoje.

Kako je objasnio, baza koja nastaje iz ovako kvalitetnih plodova ide na dozrijevanje u bagremove bačve, gdje odležava dvije i po godine pa se tek onda otače u boce, gdje odležava još godinu dana i tek onda konzumira, tako da će, praktično, vino od ovogodišnje berbe u konzum moći da ide tek za četiri godine.

To je, kažu iz ove trebinjske vinarije, i recept dobrog vina, ali i recept njegove dobre prodaje koja porodicu Vukoje već gotovo četiri decenije drži u samom vrhu vinarstva BiH, a otkako su krenuli u veću proizvodnju vina sa širim tržištem, oni su i lideri vinarstva jugoistočne Evrope.

Poznavaoci vina tvrde “da lider ostaje lider”, a Vukoje navodi da se liderstvo održava i marljivim radom u vinogradu, ali i marljivim radom u podrumu.

- Ove godine smatramo da ćemo dobiti oko 3.000 butelja “carskog vina”, jer mi ne idemo na kvantitet, već na kvalitet. Ova godina će biti zaista kvalitetna, pogotovo za bijela vina, ali i crvena vina koja imaju dobre parametre, pa očekujemo i vrhunski “vranac” i vrhunski “merlo”, kao i “šardone”, “dubrovačku malvasiju”, “kaberne” i ostale sorte - dodaje on.

S obzirom na to da je i ovogodišnji slador vrlo visok, očekuje se da nijedno vino ne bude ispod 13 procenata alkohola, a dosta bijelih vina će imati postotak i preko 14 stepeni.

Vukoje kaže da je novi virus korona doveo do ograničene prodaje vina, pogotovo prvih mjeseci ove godine, ali kako je istakao, vrhunsko vino uvijek nađe svoj put, pa ni ove godine nije izostao izvoz na tri pomenuta kontinenta i to dva puta, a do kraja godine očekuju još prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana