Podrškom privrede do treće sreće

Ratomir Mijanović
Podrškom privrede do treće sreće

Trebinje - Prvi bračni par čiju će vantjelesnu oplodnju finansirati grad Trebinje na ovaj zahvat otputovaće 21. maja u prašku kliniku, gdje će oprobati svoju treću sreću.

Predsjednik trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snježana Misita kaže da je odluka grada da finansira treću vantjelesnu oplodnju obradovala mnoge parove.

- Ova odluka je veoma značajna posebno zbog toga što ne postoje ograničenja u smislu starosne granice, te zbog toga što na ova sredstva mogu da računaju i bračni parovi kojima je potreban zahvat izvan Srpske - rekla je Misita.

Pojasnila je da 18 bračnih parova iz udruženja "Bebe" čeka treću vantjelesnu oplodnju, te da su u pitanju ljudi u četrdesetim godinama života, čiji biološki sat ne dozvoljava dalja odlaganja.

Ona je podsjetila da postupak vantjelesne oplodnje koji ne prate komplikacije i dodatni tretmani košta od 5.000 do 6.000 KM, s tim što su troškovi dvostruko veći ukoliko je zahvat potrebno uraditi u inostranstvu.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će treća besplatna vantjelesna oplodnja za bračne parove sa problemom steriliteta biti finansirana iz sredstava Fonda solidarnosti grada Trebinja.

- Kako bude pristizao novac po osnovu naknade za solidarnost iz prihoda privrednih subjekata registrovanih na području grada, tako će biti finansirani ovi zahvati - kazao je Ćurić.

On je rekao da je odluku o prvoj uplati za ovu namjenu prošle sedmice donio Upravni odbor Fonda, te da će svaka naredna biti finansirana kako budu pristizala sredstva.

Ćurić je istakao da Fond solidarnosti, osnovan krajem prošle godine, već uspješno funkcioniše, te da na osnovu baze podataka APIF-a redovno šalje i rješenja privrednim subjektima koji imaju obavezu plaćanja 0,5 odsto ostvarenog prihoda.

- Na Upravom odboru Fonda solidarnosti donijeli smo odluku da onim firmama koje ovdje rade, a nemaju sjedište u Trebinju , pošaljemo dopis u kojem ćemo zatražiti da i one uplaćuju novac shodno prihodima, kako bi se solidarisale sa privrednim subjektima čije je sjedište ovdje. Nisu obavezne, ali mislim da veliki broj tih privrednika ima razumijevanja, pogotovo što znaju kojim potrebama su ta sredstva namijenjena - naglasio je Ćurić.

Zamjenik gradonačelnika dodao je da je Upravni odbor odlučio i da

se novcem iz Fonda pomogne i odlazak na ekskurziju djece bez roditelja i iz siromašnih porodica.

Foča

Opština Foča raspisala je javni konkurs za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, za šta je u budžetu za ovu godinu planirano 20.000 maraka.

- Pravo na dodjelu novca imaju porodice koje su obavile dvije procedure na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i koje imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Foča. Prednost pri dobijanju jednokratne pomoći imaće žene starije životne dobi - rečeno je u opštini, uz napomenu da se zahtjevi trebaju dostaviti u idućih 30 dana.

R. Đ. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana