Podrška za uzgoj domaćih sorti soje

Danijela Bajić
Podrška za uzgoj domaćih sorti soje

BANjALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz program podsticaja u poljoprivredi nastavilo je sa sprovođenjem mjere regresiranja sjemena domaćih “BL” sorti soje namijenjenih za predstojeću proljećnu sjetvu.

Regres u iznosu od 12,5 KM po pakovanju sjemena od 25 kilograma odnosi se, kako su istakli u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na sjeme domaćih “BL” sorti soje koje su selekcionisane od strane naučnoistraživačke institucije Poljoprivredni institut RS.

Navedena mjera podsticaja uvedena je, istakli su u ovom ministarstvu, s ciljem jačanja konkurentnosti domaće proizvodnje sjemenske soje, a pravo na nju se ostvaruje u ovom institutu. 

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2021. godini, poljoprivrednici imaju pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju genetički nemodifikovane soje u iznosu do 200 KM po hektaru, te na premiju za proizvedenu i prodatu soju u iznosu do 15 odsto od utvrđene referentne cijene po jedinici proizvoda.

Direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja kazao je da u ovogodišnjoj ponudi institut nudi sjemensku soju visokog kvaliteta, dorađenu u obnovljenom doradnom centru u Novoj Topoli, koji prema tehničkoj opremljenosti spada u najbolje doradne centre u regionu.

- U ponudi su tri sorte soje, sorta “sonja” (0-I grupa zrenja), te sorte “sana” i “marina” (00-0 grupa zrenja). Sorta “sonja” odlično podnosi sušu, a uz pravilnu agrotehniku i u povoljnim agroekološkim uslovima ostvaruje prinose i do pet tona po hektaru. Zbog velike količine biljne mase ostavlja značajnu količinu azota (preko 50 kilograma po hektaru) za naredni usjev - kazao je Trkulja.

Dodao je da sorta “sana” spada u rijetke sorte sa bijelim hilumom, tako da se može koristiti i za prerađevine za ljudsku ishranu (tofu sir, sojino mlijeko).

- Sorte “sana” i “marina” imaju kraću vegetaciju od sorte “sonja”, pa poslije žetve preostaje dovoljno vremena za sjetvu ozimih žita. Posebno bih istakao da regresirane “BL” sorte soje nisu genetički modifikovane, te da proizvođači za njih mogu ostvariti podsticaje prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi - naglasio je Trkulja.

Regresirano sjeme domaćih “BL” sorti soje se, istakao je on, može nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka širom Srpske.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je da je svaka podrška poljoprivrednicima dobrodošla, posebno sada u vrijeme pandemije.

- Takođe, mjere regresiranja sjemena “BL” sorti dobre su i zbog afirmacije domaćih hibrida, koji se proizvede u našim agroekološkim uslovima. Domaća sjemena sigurno mogu dati solidne rezultate na našim poljima - kazao je Marinković.

Kontrole

Vojislav Trkulja je podsjetio da je gajenje genetički modifikovane soje u ovoj zemlji zakonom zabranjeno, te da će u toku vegetacije Republička poljoprivredna inspekcija rigorozno kontrolisati zasijane usjeve.

- U vezi s tim, a prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini, svi oni koji u predstojećoj proljećnoj sjetvi budu gajili genetički modifikovanu soju biće isključeni iz svih podsticajnih mjera u tekućoj godini - podsjetio je Trkulja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana