Podrška srbačkom udruženju “Izvor” stiže sa svih strana: Humanisti ostvaruju dječije snove

Dejan Jovičić
Podrška srbačkom udruženju “Izvor” stiže sa svih strana: Humanisti ostvaruju dječije snove

SRBAC - Procjenjuje se da u Srpcu ima oko stotinu djece koja imaju poteškoće u razvoju, od čega njih 38 redovno dolazi na terapije u Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, gdje su im obezbijeđeni tretmani logopeda, fizioterapeuta, psihologa i defektologa.

Sve češće se organizuju i kolektivni odlasci na more i planinu, što na njihov organizam ima izuzetan terapeutski učinak, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške institucija i humanista.

Predsjednica “Izvora” Mira Tatić kaže da je u martu na Zlatiboru boravilo 25 djece i roditelja, koji se vode kao kategorisani članovi udruženja, a ovog ljeta će, drugu godinu zaredom, otputovati na ljetovanje u Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu.

- Boravak na svježem planinskom vazduhu i sunčanim plažama u pravom smislu riječi oporavlja duh i tijelo mališana. Tom prilikom posjećujemo i lokalne manastire, etno-sela i izletišta, a djeca uvijek budu presrećna. To je za njih jedinstveno iskustvo i željno iščekuju svaki naredni izlet - rekla je Tatićeva. Ona dodaje da ranije nisu imali dovoljno sredstava da putuju u ovako velikom broju, ali su se njihovi snovi ostvarili zahvaljujući brojnim humanistima.

Tatićeva kaže da iz opštinskog budžeta godišnje dobijaju 35.000 KM, a nedavno im je značajnu pomoć pružilo Ministarstvo finansija i kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

- Veoma sam zahvalna vlasnicima firme “D-invest” i motela “Hrast” koji svakog mjeseca izdvajaju 50 KM, a od privrednika Dragana Tatomira do sada smo dobili više od 7.000 maraka. Svakodnevno nam dolaze i drugi dobrotvori i donose novčanu i drugu pomoć. Bez svih njih ne bismo mogli opstati - istakla je Tatićeva.

Njihovo udruženje naredne godine proslaviće dvije decenije postojanja. Jubilej će dočekati u boljim organizacionim i tehničkim uslovima, kakvim se ranije nisu mogli pohvaliti.

- Kada smo počinjali sa radom, imali smo desetak korisnika i radili u ustupljenoj prostoriji vrtića, a danas smo se unaprijedili u svakom pogledu. Već sedam godina radimo u vlastitom objektu koji ima kvalitetne uslove za terapije, kreativne radionice i druge sadržaje. Posjedujemo vlastitu habat kadu za podvodnu masažu, a angažovali smo i kvalitetne medicinske stručnjake čiji dolazak finansiramo donacijama - istakla je Tatićeva.

Na majskoj skupštini srbačkog parlamenta istaknuta je neophodnost nabavke vozila za potrebe ovog udruženja.

Odbornik SNSD-a Branko Grahovac rekao je da je jedno dijete iz Srpca upisano u školu za djecu sa poteškoćama u razvoju u Gradišci i dodao da bi u budućem periodu moglo biti još takvih slučajeva.

- Broj djece sa određenim tjelesnim ili duševnim hendikepom je u porastu i postoji mogućnost da će još djece imati ovakve potrebe. Roditelji koji su zaposleni neće biti u mogućnosti da ih svakodnevno voze vlastitim prevozom i nadamo se da ćemo omogućiti “Izvoru” da kroz humanitarne akcije i donacije nabavi sopstveno vozilo - rekao je Grahovac.

On dodaje da je u planu humanitarna akcija u organizaciji SNSD-a i koalicionih partnera kako bi bila izgrađena kuća samohranoj majci Neveni Ignjatić koja odgaja dvoje djece sa poteškoćama u razvoju.

- Ona živi kao podstanar u teškoj materijalnoj situaciji i pozivam sve odbornike i građane da se uključe kada za to dođe vrijeme - naglasio je Grahovac.

Podrška opštine

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da udruženje “Izvor” ima punu podršku lokalne uprave. On ističe da je od 2017. godine dva i po puta povećan godišnji iznos koji se izdvaja za njihov rad iz opštinskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana