Podjela novih 30 stočnih grla Srbima u Bosanskom Petrovcu

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu saopštila je danas da će projekat ekonomskog osnaživanja srpskih povratničkih domaćinstava u Federaciji BiH, koji je pokrenut prošle godine, u narednom periodu biti nastavljen.

Navodi se da je taj projekat pokrenula Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koja je, podsjeća se, prošle godine zajedno sa Centrom za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu podijelila 35 steonih junica porodicama koje se bave stočarstvom u Bosanskom Petrovcu.

Kako se dodaje, nakon što su se junice otelile, 30 novih porodica iz ove zapadnokrajiške opštine dobiće u narednom periodu po jedno tele.

"Podela stočnih grla dobijenih od steonih junica predstavlja drugu fazu samoodrživog projekta za koji smo prošle godine izdvojili više od 6.000.000 dinara. U dve faze, pomogli smo ukupno 65 porodica srpskih povratnika u bosansku krajinu", istakao je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Dodao je da ga posebno raduje to što je koncept samoodrživosti, koji duži niz godina primjenjuje u svom humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, zaživio i u povratničkim sredinama u Federaciji.

U saopštenju se navodi da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu tokom prošle godine u Federaciji BiH finansirala još dva projekta ekonomskog osnaživanja srpske zajednice u Bosanskom Grahovu i Posavini.

Kako se dodaje, za potrebe kupovine pčelarske opreme i sitne poljoprivredne mehanizacije izdvojeno je dodatnih 3.000.000 dinara čime je pomognuto oko 100 porodičnih gazdinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana