Istočno Novo Sarajevo: Podići spomenik ruskim dobrovoljcima

Srna
revija
Foto: Tanjug | revija

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Potpredsjednik Skupštine opštine (SO) Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Sladoje /DNS/ istakao je da podržava načelnika ove lokalne zajednice Ljubišu Ćosića da na Trgu Srbija bude postavljen Spomenik porodici, ali da je potrebno pronaći adekvatan prostor za spomenik ruskim dobrovoljcima.

"Smatram da je potrebno pronaći lokaciju i podići spomenik ruskim dobrovoljcima na sarajevskom ratištu, jer su ti ljudi zaslužili i puno više od toga. Jedino su braća Rusi bili spremni da sa nama stradaju za pravdu, slobodu i otadžbinu", istakao je Sladoje. 

On je naveo da, dolazeći iz daleke Rusije, oni nisu imali nikakav lični cilj niti korist, osim da pomognu u junačkoj borbi za pravo na život, saopšteno je iz Opštinskog odbora DNS-a Istočno Novo Sarajevo. 

Sladoje je napomenuo da tačan broj ruskih dobrovoljaca u redovima Vojske Republike Srpske (VRS) nije poznat, te da se spekulisalo da ih je bilo 500 do 600. 

On je dodao da je, prema podacima VRS, tokom rata ubijeno 37 ruskih dobrovoljaca, od kojih 22 na sarajevskom ratištu. 

"DNS brine o kulturno istorijskom nasljeđu, tako da smo na sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, tražili da se obnovi spomenik Zoranu Cvijetiću koji je bio prvi načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije i da se riješi problem sa stećcima na lokalitetu Pavlovca koji je na prostoru opštine Istočne Ilidža", naveo je Sladoje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana