Počeo odvoz otpada iz Italije koji je nelegalno deponovan u Drvaru

M.L.
Počeo odvoz otpada iz Italije koji je nelegalno deponovan u Drvaru

DRVAR - Šleperi firme "Kemeko-BH" iz Lukavca odvoze nelegalno deponovan otpad koji je početkom jula prošle godine istovaren u krugu nekadašnje fabrike "Grmeč" u Drvaru, a ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, posao će do kraja mjeseca biti završen.

Da je odvoz italijanskog otpada počeo potvrdila je za "Glas Srpske" načelnica Drvara Dušica Runić, podsjetivši da rok za izvođenje radova, 120 dana od kraja decembra prošle godine, još teče.

- Treba da bude odvezeno najmanje 14 šlepera, koliko je i došlo, ali možda i više zbog zapremine. Očekujem da će izvođač radova do kraja ugovorenog roka poštovati preuzete obaveze - istakla je Runićeva, podsjetivši da je u krugu nekadašnje firme "Grmeč" nelegalno deponovano oko 300 tona tog otpada. 
Direktor firme "Kemeko-BH" Maid Hadžimujić rekao je da su smeće iz Bihaća već odvezli te da je u srijedu počeo odvoz i iz Drvara.

- Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija ili elementarnih nepogoda, plan je da do kraja mjeseca sve završimo. Vozimo jedan ili dva šlepera dnevno. Analizama je utvrđeno da je riječ o tekstilnom otpadu, odnosno deponovani su vuna, pamuk - rekao je Hadžimujić i dodao da će idućih dana početi odvoz smeća i iz Bosanskog Grahova.

Stotine tona tekstilnog otpada iz Italije u ove opštine polovinom prošle godine uvezla je firma "Krom reciklaža". 

To preduzeće registrovano je na adresu opštine Drvar, Titova 1. 

Stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova organizovalo je proteste kojima je zaustavilo dalje deponovanje smeća nadomak svojih ognjišta, a uz podršku čelnika lokalnih zajednica započela je borba da otpad bude odvezen iz tih opština. 

Novac za uklanjanje i zbrinjavanje otpada je, nakon ranije upućene inicijative Drvara, a po nalogu Vlade FBiH obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine Federacije. 

Iz fonda su ranije naveli da će novac biti operativan nakon što inspekcija sprovede potrebne procedure.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana