Počeo lov na komarce

Anita Janković dopisnici
Počeo lov na komarce

Banjaluka - Uništavanje larvi komarca počelo je u šest lokalnih zajednica u RS, a vremenske prilike zasad idu u prilog ovom poslu.

To je posebno obradovalo stanovnike priobalnih područja kojima ovi insekti već stvaraju probleme.

Direktor laktaškog "Eko-bela" Vladimir Šušnjar kaže da će radnici ovog preduzeća uništavati larve na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Kozarske Dubice, Šamca i Broda te da očekuju potpisivanje ugovora sa još nekim lokalnim zajednicama.

- Počeli smo sa larvicidim tretmanima kako bismo spriječili razvoj odraslih jedinki. Uništavanje ćemo obaviti u stajaćim vodama i u prostorima za koja očekujemo da su stalna i povremena staništa komaraca - rekao je Šušnjar i dodao da se ozbiljnija najezdu komaraca očekuje u narednih 15 dana.

- Sredinom ovog mjeseca krećemo u zaprašivanje odraslih jedinki - kazao je on i naglasio da im vremenske prilike trenutno idu na ruku kada je riječ o tretmanima protiv komaraca.

Kaže da bi komarce trebalo uništavati najmanje četiri do pet puta godišnje, ali zbog nedostatka novca u lokalnim zajednicama to se radi jednom ili dva puta.

Na području Banjaluke juče je počeo prvi tretman suzbijanja larvi komaraca.

- Planirano je da se sistematska dezinsekcija komaraca izvrši na najugroženijim prigradskim naseljima, uz vodotokove i vodena staništa i užem gradskom području - saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Za zaprašivanje komaraca ove godine je u budžetu grada planirano 40.000 KM.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović kaže da će sistemsko uništavanje komaraca biti obavljeno u svim mjesnim zajednicama.

- Za uništavanje larvi i zaprašivanje komaraca opština je izdvojila 30.000 maraka i očekujemo da preduzeće "Eko-bel" u optimalnom vremenu realizuje taj posao - dodao je on.

Šef odsjeka Civilne zaštite opštine Šamac Boro Bogdanović rekao je da je oformljeno pet timova i da se larvicidni tretman obavlja u svih 25 mjesnih zajednica.

- Prskanje se uglavnom obavlja oko bara, kanala, kraj kuća gdje ima najviše problema - rekao je Bogdanović i dodao da je prije mjesec i po urađen jedan tretman.

Rukovodstvo grada Prijedora za potrebe sistemske deratizacije i dezinsekcije iz budžeta je izdvojilo 85.000 KM kako bi postupak uništavanja komaraca mogli nekoliko puta ponoviti. U Srpcu je u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača za zaprašivanja komaraca. Nije poznato kada će biti suzbijeni ovi insekti iako se Srbac nalazi u grupi rizičnih, zbog nedavne pojave tigrastog komarca. Suzbijanje komaraca na području Semberije počinje iduće sedmice.

Tigrasti komarac

Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" pronašao je tigraste komarce na pet lokacija u RS i to na području Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prelaza.

Prirodne "ubice" komaraca

Komarci se mogu rastjerati i prirodnim sredstvima koje svako ima u bašti ili kući

- Komarci bježe od paradajza, jer stabljika ove biljke širi miris koji opija i uništava ove insekte u letu  

- Nepovoljna za komarce je muškatla, ali i kantarion, čije listove treba osušiti, napraviti buketić i rasporediti po kući

- Mirišljave svijeće koje sadrže prirodna ulja citrusa i imaju osvježavajući miris su takođe efikasne u borbi protiv komaraca (mirišljave svijeće)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana