Počeo Ilindanski sabor “Borike 2023”: Djeca otvorila slavlje

S. M.
Počeo Ilindanski sabor “Borike 2023”: Djeca otvorila slavlje

ROGATICA - Dječija graja i zdušno navijanje miješali su se prvog dana Ilindanskog sabora “Borike 2023” koji je otvoren manifestacijom “Igre bez granica” u kojima je učestvovalo više od 130 mališana, među kojima je najviše stiglo iz rogatičkog vrtića “Bambi”.

Takmičenje u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla počelo je kros trkama za sve grupe učesnike, nastavljeno igrom “lisičiji rep”, navlačenjem konopca, tunelom, poligonom a završeno “mokrom spužvom”.

Sve discipline imale su takmičarski karakter, pa je u nastojanju za bolji plasman bilo i padova, razočarenja pa čak i suza, koje su brzo nestajale uz bodrenje drugara i drugarica, kao i utješnih riječi vaspitačica.

Dječije igre na Borikama pratio je jedan broj mama, tata i drugih gledalaca, među kojima je bio i načelnik Rogatice Milorad Jagodić sa saradnicima i potpredsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

Slavlje na Borikama biće nastavljeno 1. avgusta, turnirom u malom fudbalu u 15 i večernjim bogosluženjem u 18 časova u boričkom hramu.

Na sam dan Svetog proroka Ilije biće služena sveta liturgija i litija u okviru koje je  polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje koje čuva sjećanje na 81 borca i deset civilnih žrtava poginulih u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa boričkog platoa.

Na Ilindan je i sada već tradicionalni izbor najljepšeg slavskog kolača, takmičenje koje izaziva veliki interes ne samo žena boričkog kraja, nego i Rogatice i okoline. U popodnevnim časovima na programu su sportska takmičenja odnosno mali fudbal, navlačenje konopca, skok udalj i vis, bacanje kugle i kamena s ramena i konjske trke.

Neće izostati ni tradicionalno veselje uz pjesmu i narodno  kolo.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Crkvena opština Borike, a pokrovitelj opština Rogatica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana