Počeo 20. Sajam "Zdravomed 2024" u Gradišci

Milan Vujić
Počeo 20. Sajam "Zdravomed 2024" u Gradišci

GRADIŠKA - Već dvadesetu godinu za redom danas je u Vidovdanskoj ulici u Gradišci otvoren Sajam meda i pčelinjih proizvoda „Zdravomed 2024“.

Svoje proizvode na sajmu je predstavilo 19 izlagača iz Gradiške i drugih opština, koji su svoje domaće proizvode, med, te ostale pčelinje proizvode i domaće sokove.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić posjetio je ovu manifestaciju i rekao da će oni uvijek podržavati pčelare da prevaziđu tešku godinu, te da održe svoju proizvodnju.

Prema riječima Adžića Gradska uprava ima određeni grant namijenjen posebno za manje proizvođače koji imaju manje košnica.

-Želimo im pomoći da budu konkurentniji na tržištu, jer je med među jedinim proizvodima koji može da se izvozi u Evropsku uniju - rekao je Adžić.

Pčelar i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Goran Mirjanić istakao je da imaju ispod prosječne prinose što se ponavlja već nekoliko godina.

Prema riječima Mirjanića pčelari se prilagođavaju situaciji, te da proširuju svoj asortiman kako bi izvukli korist iz ove pčelarske sezone.

Prošireni asortiman pčelinjih proizvoda na Sajmu meda predstavio je pčelar iz Gradiške Predrag Trninić.

On je izložio med, polen, matičnu mliječ, propolis, medenjake, likere, te kako kaže, se trudi da se bazira na proizvodnju matica, matične mliječi i rojeva.

-Na obronke Kozare vozim pčele na kestenovu i lipovu ispašu, pored Save je amorfa, u Lijevče polju suncokret, livade i uljana repica. Najviše vremena posvećujem dobijanju matične mliječi, ali i spravljanju raznih pripravaka - priča Predrag Tomić.

Prema riječima direktorice Turističke organizacije Danke Mirjanić da većina izloženih pčelinjih proizvoda na „Zdravomedu“ mogu se pronaći u „Kući Lijevča i Potkozarja“.

Kako Mirjanićeva ističe, cilj je, da pčelari nakon sezone predstave svoje proizvode.

Na području Gradiške ima više od 300 pčelara koji imaju ukupno od sedam do osam hiljada pčelinjih društava.

Ovaj sajam, već tradicionalno, organizuje Turistička organizacija grada Gradiška u saradnji sa gradiškim udruženjima pčelara „Amorfa“ i „Pčele bilje“, uz podršku Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana