Počeo 18. svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva

Srna
Počeo 18. svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnoj Ilidži danas je zvanično počeo 18. Svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja pod sloganom “Veselite se kićeni svatovi”.

Predsjednik Organizacionog odbora ovog sabora Ranko Skakavac rekao je na konferenciji za novinare da će sutra posjetioci moći da uživaju u smotri guslara prvaka Republike Srpske od 19 časova na Trgu “Dr Miodrag Lazić” u Istočnoj Ilidži.

Skakavac je naveo da će u Trnovu u petak, 30. avgusta, biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti četiri kulturno-umjetnička društva, pjevačko društvo, dva guslara, pjevač Savo Radović, te “Kum kum bend”.

Prema njegovim riječima, saborsko veče biće održano u Centru za kulturu, a program će početi molitvom u Crkvi Svetog Georgija, nakon čega će uslijediti smotra kulturno-umjetničkih društava i defile.

Napominje da je ovo jedini sabor koji ima tematske zadatke, a društva koja konkurišu za sveukupnog pobjednika moraju ispuniti tri uslova – da napišu literarni rad na zadatu temu, naprave scenski prikaz običaja, te da pjevaju u takmičarskom dijelu pjevanja.

Skakavac je istakao da je u subotu, 31. avgusta, predviđen scenski prikaz običaja na Trgu “Dr Miodrag Lazić”, a nakon toga promocija knjige “Svaka se ptica po svom glasu poznaje” Dimitrija Golemovića.

Skakavac je naglasio da će u nedjelju, 1. septembra, u porti crkve u Vojkovićima biti održan takmičarski dio, koji će okupiti oko 70 društava iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Generalni pokrovitelj sabora je opština Istočna Ilidža, a načelnik ove opštine Marinko Božović rekao je da ova manifestacija već 18 godina nastoji da sačuva od zaborava srpsku tradiciju, istoriju, običaje i sve što je karakteristično za Sarajevsko-romanijsku regiju.

Šef turističkog info-centra Istočna Ilidža Bojan Bojović rekao je da će posljednjeg dana sabora, u porti crkve u Vojkovićima, biti postavljen info-pult na kojem će posjetioci moći da se upoznaju o svim potencijalima i ljepotama ove opštine, ali i grada Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana