Počelo čišćenje kanalske mreže u Srpcu i Kozarskoj Dubici: Miran san nakon 40 godina

Dejan Jovičić
Počelo čišćenje kanalske mreže u Srpcu i Kozarskoj Dubici: Miran san nakon 40 godina

SRBAC - Poljoprivredni proizvođači iz srbačkih i dubičkih sela više neće strepiti od poplava i uništavanja usjeva zahvaljujući projektu čišćenja 240 kilometara primarne i sekundarne kanalske mreže.

- Projekat vrijedan 3,5 miliona KM nalazi se u završnoj fazi - izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, koji je u petak obišao radove u Srpcu. On kaže da će time biti stvoreni uslovi da voda sa plodnih oranica brzo bude evakuisana i uz pomoć pumpnih stanica prebačena u Vrbas i Savu u Srpcu, a u Kozarskoj Dubici u Unu.

- U ravničarskim područjima kao što je Dubička ravan ili područje Srpca, u proljeće često podzemne vode plave poljoprivredne usjeve i nastaje šteta. Ovim projektom, koji finansira naše ministarstvo, te probleme ćemo otkloniti. Kada kanali budu očišćeni, u maju je planirano još jedno košenje, a nakon toga očekujemo da “Vode Srpske” nabave mehanizaciju kojom će zajedno s lokalnim zajednicama kositi i održavati ovo područje - rekao je Pašalić. Prema njegovim riječima, u Srpcu će biti očišćeno 80, a u Kozarskoj Dubici 160 kilometara kanalske mreže, a završeno je blizu 90 odsto radova.

- Koliko je važan projekat za ove dvije opštine toliko je značajno da nastavimo njegovu realizaciju i u drugim gradovima i opštinama, poput Gradiške, Broda i Šamca, što ćemo učiniti u skladu sa budžetskim planovima - istakao je Pašalić.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić rekao je da je ovo jedna od najznačajnijih investicija koje su realizovane posljednjih godina, jer kanalska mreža u Srpcu nije očišćena na ovaj način još od 1977. godine.

- Učinili smo važan korak u sprečavanju poplava, čemu je doprinijela i rekonstrukcija pumpne stanice u Poveliču, koju smo obavili kroz neke ranije projekte. Očekujemo nastavak sanacije i preostalih pumpnih stanica u Srpcu i Bajincima. To će dodatno ojačati naš odbrambeni sistem i poljoprivrednicima omogućiti miran san - rekao je Gužvić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Povelič Mirko Romić rekao je da su brojna domaćinstva u njihovom selu bila na udaru poplava prethodnih godina, izrazivši uvjerenje da će takve pojave postati prošlost.

- Ne pamtim kada su posljednji put ovako kvalitetno izvršeni radovi i sada se osjećamo mnogo bezbjednije. Dobili smo obećanje ministra i predstavnika opštine da će nam pomoći i u izgradnji obaloutvrde u naselju Dvorine, kod mjesnog groblja, jer zbog odrona prijeti opasnost da grobna mjesta završe u vodi - rekao je Romić.

Za jačanje sistema odbrane od poplava u Srpcu u posljednjih nekoliko godina Vlada Republike Srpske je izdvojila oko sedam miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana