Počeli Petrovdanski dani

Srna
Počeli Petrovdanski dani

Srebrenica - Podsjećanjem na srpska stradanja u i oko Srebrenice u posljednjem ratu, posebno na Petrovdan 1992. godine, u ovom mjestu večeras je počela memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani".

Borba protiv zaborava žrtava i odavanje počasti nastradalima cilj je ove manifestacije koja podsjeća na one koji su dali živote za slobodu i Republiku Srpsku, poručeno je sa večerašnjeg skupa.

Nad Srbima u srebreničkim selima počinjeni su brojni zločini, a petoro ih je živo zapaljeno u prvim upadima u Gnionu, Osredak, Čumaviće.

Od 9.000 Srba u srebreničkoj opštini čak 8.000 je protjerano 1992. godine, njihova imovina opljačkana, sela spaljena.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Mladen Grujičić rekao je da su ovdašnji Srbi u ratu bili svjedoci i žrtve zločina, a danas sudske i međunarodne nepravde.

On je podsjetio da su prve žrtve na ovom prostoru bili Srbi od kojih je prvi ubijen Ljubo Stjepanović početkom aprila 1992. godine.

Tada je i počelo etničko čišćenje Srba i uništavanja svega srpskog u srebreničkoj opštini gdje je odmah formirano osam logora u kojima su zarobljeni Srbi mučeni i ubijani na najsvirepije načine.

"Kako je moguće da za 3.267 ubijenih Srba u srednjem Podrinju niko nije odgovarao za 23 godine", pita predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović i ističe da se i ove godine "Petrovdanski dani" održavaju pod geslom "Zločin bez kazne".

On je rekao da je to neprihvatljivo za Srbe koji 23 godine čekaju pravdu i moraju dokazivati da su ginuli i ubijani i da nisu sami sebe ubijali.

"Predstoji nam dalja borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati", poručio je Milovanović.

On je istakao da međunarodna javnost i zapadne sile govore samo o jednom zločinu u Srebrenici 1995. godine, a ne pominju zločine nad Srbima u Ratkovićima, Brežanima, Zalazju, Podravanju, Skelanima i drugim mjestima gdje su muslimanske snage ubile oko 500 Srba, većinom civila.

"Nikada nećemo odustati od borbe da takozvani žpravedniž svijet shvati istinu da je ovdje stradao i srpski narod i da su nad njim počinjeni kontinuirani sistematski zločini od 1992. do 1995. godine", poručio je Milovanović.

On je dodao da Srbi žele samo istinu i pravdu, mir i slobodu i da normalno žive sa ostalim narodima na ovim prostorima kao i svaki civilizovani narod.

Na otvaranju "Petrovdanskih dana" su, kao zadaci pred srpskim narodom i pokoljenjima, istaknuti borba za odbacivanje krivice koja se želi nametnuti Srbima, za procesuiranje počinilaca zločina nad srpskim narodom, te pronalazak i dostojno sahranjivanje nestalih.

Na večerašnjoj manifestaciji su nastupili narodni guslar Đorđije Koprivica i još nekoliko mlađih guslara.

"Petrovdanski dani" održavaju se 20. put kao znak sjećanja na 69 ubijenih srpskih vojnika i civila na Petrovdan 1992. godine, koje su muslimanske snage ubile u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju, od kojih je 10 pronađeno i identifikovano prije tri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vode kao nestalo.

Petodnevni program ove manifestacije obuhvata takmičenja u malom fudbalu i basketu koja su počela večeras, te više kulturnih sadržaja.

Predviđena je tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u 8.00 časova, posjeta porodicama poginulih boraca i ratnim invalidima, te paljenje petrovdanskih lila.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan parastosom za poginule Srbe kod Spomen-obilježja u selu Zalazje.

U okviru kulturnog programa "Petrovdanskih dana", osim večeri gusala i epske poezije u Srebrenici i Skelanima, sutra će u 20.00 časova u srebreničkom Kulturnom centru glumac Radoslav Milenković izvesti monodramu "Naši dani".

Biće organizovan okrugli sto o temi "Hronika stradanja Srba 1992-95" i promocija knjige "Polja nesreće" autora Milivoja Ivaniševića.

U Skelanima će u petak, 10. jula, u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla u 19.00 časova biti održana promocija knjige "Srpsko srce Johanovo", autora Veselina Dželetovića koja je zimus promovisana u Srebrenici.

Koncert duhovne muzike, uz nastup muzičkog sastava "Srbče" biće održan u subotu, 11. jula, nakon večernjeg bogosluženja u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana