Počela kampanja za promociju i očuvanje zaštićenih područja

Srna
Počela kampanja za promociju i očuvanje zaštićenih područja

MOSTAR – Svjetska organizacija za zaštitu prirode /WWF Adria / i Program UN za zaštitu životne sredine /UNEP/ BiH počeli su kampanju za promociju prirodnih vrijednosti BiH, uz poruku "Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija".

Kampanja će biti realizovana na zvaničnim kanalima Svjetske organizacije za zaštitu prirode i UNEP-a BiH, sa željom da se ukaže na značaj zaštićenih područja za očuvanje bio raznolikosti, ali i na potencijal koji pružaju za socio-ekonomski razvoj zajednica.

"Svjedoci smo da se njihova primarna uloga često zanemaruje, dok prednost preuzimaju neodržive aktivnosti poput sječe šuma, masovne izgradnje i masovnog turizma", navodi se u saopštenju Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Kroz regionalni projekat "Zaštićena područja za prirodu i ljude" zagovaraju se efikasna i finansijski održiva zaštićena područja, podržana kroz angažovanje lokalne zajednice i organizacija civilnog društva.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti je promotivni i edukativni video koji prikazuje putovanje oca i sina kroz nekoliko zaštićenih područja u BiH, tokom kojeg se upoznaju sa raznolikošću prirode koju čuvaju zaštićena područja.

Njihov put obogaćen je i susretima sa različitim sagovornicima, od kojih svako na svoj način brine o prirodnim vrijednostima – od čuvara prirode koji svakodnevno čuvaju velika, često nepristupačna prostranstva i biljni i životinjski svijet u njima, turističkih vodiča i edukatora, do lokalnog stanovništva koje čuva tradiciju i promoviše održivo korištenje prirodnih resursa.

Osim ljepote očuvane prirode koja je prisutna u gotovo svakom kadru, video prikazuje i posljedice neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi, ukazujući na odgovornost svakog čovjeka pojedinačno da sačuvam nemjerljivo bogatstvo u okruženju.

Na svom jedinstvenom putovanju, akteri filma posjetili su Park prirode "Blidinje", Zaštićeni krajolik "Vjetrenica", Prašumu "Perućicu", Spomenik prirode "Boračko jezero" i Nacionalni park "Sutjeska".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana