Počela izgradnja crkve Svetog Petra i Pavla u Nadgrađu

Srna
Počela izgradnja crkve Svetog Petra i Pavla u Nadgrađu

DRVAR - U selu Nagrađe nadomak Drvara danas je svečano počela izradnja crkve posvećene apostolima Petru i Pavlu, u neposrednoj blizini temelja najstarije pravoslavne svetinje u BiH koji će takođe biti obnovljeni.


Predsjednik Udruženja “Nagrađe - Crna kraljica” iz Drvara Časlav Šobot rekao je Srni da će hram biti identičnih dimenzija i izgleda kakva je bila crkva u srednjem vijeku.

On je naveo da se crkva gradi od klesanog kamena.

“Pored bogomolje, u Nagrađu se nalazi i srednjovjekovni Visuć grad u kojem su boravili posljednji srpsko-bosanski kralj Stefan Tomašević i kraljica Jelena. Kraljica Jelena je bila kćerka despota Lazara Brankovića”, objasnio je Šobot.

Nagrađani kažu da se finansijska sredstva za izgradnju hrama Svetog Petra i Pavla u Nagrađu prikupljaju kroz donacije dobrih ljudi koji su prepoznali o kakvoj se svetinji i vjerskom blagu radi.

“Na ovo smo čekali vijekovima. Naši preci su prenosili sa koljena na koljeno predanja o svetim temeljima koji se nalaze pored naših kuća i imanja”, rekao je Srni mještanin Nagrađa Radomir Bajić.

Nagrađe danas posjećuju turisti i vjernici iz cijelog svijeta. Miodrag Sovilj iz Banjaluke rekao je Srni da je ovo posebno mjesto koje je posjetio da porodicom i kojem će se sigurno vratiti.

“Po ulasku u prastaru pravoslavnu bogomolju osjetio sam nešto posebno što ne mogu opisati riječima. Zapalio sam svijeću i sigurno ću se ponovo vratiti”, rekao je Sovilj.

U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

U srednjem vijeku u Bosni je bilo oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju mještani sela Nagrađe, čije su njive i kuće tik uz ovo pravo istorijsko i kulturno blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana