Pljušte otkazi zbog lošeg poslovanja javnih ustanova u Srpcu

Danijela Stokanić
Pljušte otkazi zbog lošeg poslovanja javnih ustanova u Srpcu

Srbac - Skupština opštine Srbac smijenila je juče direktore Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i vrtića "Naša radost" zbog lošeg poslovanja ovih ustanova.

Umjesto Saše Jovičića, za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja postavljen je sadašnji predsjednik Skupštine opštine Srbac Mirko Stojić.

Za v.d. direktora Centra za socijalni rad imenovana je Slađana Potkonjak, koja se nakon četiri godine ponovo vraća na čelo ove ustanove kojom je do sada rukovodio Stojan Mrđa. Smijenjena je i direktorka vrtića Zorica Balaban, a za vršioca dužnosti direktora postavljena je dugogodišnja vaspitačica ove ustanove Dijana Milanković.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević dao je negativno mišljenje na rad Doma zdravlja zbog gubitka od 46.003 KM u prošloj godini.

- Dugoročne obaveze ove ustanove trenutno iznose 518.519 KM, a kratkoročne 367.740 KM i povećane su u odnosu na 2015. godinu - naveo je Dragosavljević.

Jovičić je odbacio ove tvrdnje, ističući da je do gubitka došlo zbog izmjene ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja i povećanja izdavanja lijekova na recept, na šta se nije moglo uticati.

- Smanjio sam ukupan dug i obaveze ustanove od 2013. godine za 1,046 milion KM, a izmirene su i sve zaostale obaveze prema radnicima. Pravdu ću potražiti sudskim putem - rekao je Jovičić koji je i odbornik PDP-a u Skupštini opštine Srbac.

Smjena direktora Centra za socijalni rad Stojana Mrđe došla je kao rezultat povećanja obaveza iz poslovanja u prošloj godini koje iznose 551.165 KM i porasle su za 45 odsto u odnosu na 2015. godinu, kada su iznosile 379.386 KM.

- Značajno su povećani i rashodi u odnosu na plan, a bruto zarada zaposlenih je povećana sa 159.000 na 225.000 KM. Imaju i četiri radnika i jednog volontera više nego 2015, a nismo dobili objašnjenje da li su ova zapošljavanja bila opravdana - naveo je Dragosavljević.

Broj zaposlenih je bez saglasnosti povećan i u vrtiću, a povećane su i obaveze iz poslovanja u prošloj godini koje iznose 132.694 KM i veće su u odnosu na 2015. godinu za oko 25.000 maraka, što su između ostalog razlozi koji su doveli do smjene Balabanove.

Ona je na sjednici odbacila ove optužbe, ali nije željela da daje izjave za medije, dok Mrđa nije prisustvovao Skupštini, a umjesto njega je došla predstavnica Centra Milka Bajić.

Negativno mišljenje

Negativno mišljenje o radu je dobilo čak deset javnih preduzeća i ustanova, a u nekoliko njih je već ranije došlo do promjene direktora, među kojima su "Vodovod", "Komunalac", Radio Srbac, Centar za kulturu i sport i Narodna biblioteka. Nije usvojen ni izvještaj Opštinske boračke organizacije, a negativno mišljenje je dobio i izvještaj Crvenog krsta koji je vraćen na doradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana