Plivanje za Časni krst u Foči tek od naredne godine

R. Đ.
Plivanje za Časni krst u Foči tek od naredne godine

Foča - Iako Foča leži na dvije rijeke i slovi za grad duhovnosti, za četvrt vijeka u ovoj opštini nikada nije organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, zbog čega se mnogi Fočaci godinama prijavljuju za plivanje u okolnim opštinama.

Među Fočacima koji redovno učestvuju u Bogojavljenskom plivanju u susjednim opštinama je i Rastko Kostović, prošlogodišnji pobjednik ove manifestacije u Višegradu. Volio bi da ima priliku da na Bogojavljenje zapliva u svom gradu, ali ni ove godine to neće moći, pa će 19. januara svoju želju ponovo pokušati da ostvari u Višegradu.

- Imamo rijeke, šteta je da godinama nemamo priliku da plivamo za Časni krst u svom gradu - kaže Kostović.

Foča godinama slovi za grad duhovnosti, s obzirom na to da je više od dvije decenije sjedište Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški", Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, a ponosi se i Svetosavskim hramom, jednom od najvećih svetinja u BiH, pa mnoge čudi kako u gradu izostaje Bogojavljensko plivanje.

Zbog toga je odbornik u lokalnom parlamentu Žarko Todović na decembarskom skupštinskom zasjedanju pokrenuo inicijativu za organizaciju plivanja za Časni krst.

- Smatrao sam da se to može organizovati sad u januaru, ali problem su bezbjednosni uslovi. Treba obezbijediti plažu, adekvatan prilaz, dužinu plivanja i sve ostalo - kaže Todović, koji smatra da bi nosioci organizacije te manifestacije trebalo da budu Crkvena opština i opština.

Iz Crkvene opštine fočanske pozdravljaju ideju i poručuju da će se rado odazvati realizaciji.

- Pružićemo podršku i rado učestvovati u organizaciji, samo neka se obezbijede adekvatni uslovi za plivanje - poruka je sveštenstva Crkvene opštine Foča.

U opštini Foča su objasnili da nije bilo dovoljno vremena da se obezbijede svi uslovi za organizaciju plivanja za Časni krst ove godine. Najveći problem je adekvatna lokacija i bezbjednost učesnika.

- Ostaje nam obaveza da sve to obezbijedimo tokom ove godine i da naredne godine uvedemo plivanje za Časni krst i u Foči - rekao je zamjenik načelnika opštine Foča Zoran Elez. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana