Plavi jezik hara u sve više sela

Agencije
Plavi jezik hara u sve više sela

Novi Grad, Srebrenica - Bolest plavi jezik evidentirana je kod ovaca u četiri domaćinstva na području novogradske opštine, potvrdio je opštinski veterinarski inspektor Boško Vujinović, a na pojavu ove bolesti sumnja se i u srebreničkim selima.

Od dvadesetak do sada uginulih životinja u Novom Gradu, kod pet grla je bolest laboratorijski potvrđena, dok je kod ostalih to utvrđeno na osnovu kliničkih simptoma. Još oko 50 životinja pokazuje simptome ove bolesti. Na osnovu preporuka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Novom Gradu je formiran Lokalni centar za suzbijanje bolesti plavog jezika. 

U srebreničkom selu Daljegošta posljednjih dana uginulo je više od deset ovaca u nekoliko domaćinstava, a stočari sumnjaju da je uzrok bolest plavi jezik. Iako su obavijestili nadležne ustanove o ovom uginuću, još nisu dobili informaciju o kakvom oboljenju se radi.

- Prije 15 dana sam primijetio promjene na ovcama, pozvao sam našeg veterinara iz Skelana koji je dao injekcije, ali to nije pomoglo. Poslije je srebrenički veterinar rekao da se ne radi o plavom jeziku, već o nekom virusu i da neće potrajati. Ovce mi umiru, imam još tri bolesne ovce koje su odvojene od stada - kaže Hasan Beganović.

Veterinarski inspektor iz Srebrenice rekao je da će poslije analiza krvi ovaca biti poznat uzrok uginuća. Bolest plavi jezik evidentirana je u nekoliko opština u RS, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo je mjere za njeno suzbijanje.

Veterinari naglašavaju da se ova bolest javlja najčešće kod ovaca, a može se prenijeti na sve domaće i divlje preživare, ali se ne prenosi na čovjeka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana