Platforma na Uni sigurno mjesto za ribolovce

Jana Kezić
Platforma na Uni sigurno mjesto za ribolovce

KOZARSKA DUBICA - Osobe sa invaliditetom koje su ljubitelji ribolova konačno su dobile priliku da bezbrižno pecaju na Uni jer su vrijedni članovi Sportsko-ribolovnog društva (SRD) “Klen” očistili obalu i napravili platformu namijenjenu isključivo ovim ribolovcima na Šljunkari, nadomak Kozarske Dubice.

 

Šljunkara je udaljena sedam kilometara od Kozarske Dubice na putu prema Gradišci, a riječ je o posebnom reviru od sedam bazena različitih veličina koji obiluju somom, štukom, šaranom, amurom i tolstolobikom.

Predsjednik Upravnog odbora SRD “Klen” Duško Tubica rekao je da rijeka Una za sve Dubičane predstavlja dar od Boga.

- Odlučili smo da na Šljunkari napravimo pristupno mjesto za lica sa invaliditetom, kako bi i oni sa kolicima mogli prići skroz do vode i pecati. Planiramo još na nekoliko mjesta na Uni napraviti isti pristup - rekao je Tubica. Objasnio je da sa svih strana stižu pozitivne reakcije, te da su ribari sa invaliditetom oduševljeni i zahvalni.

- Nekoliko njih mi se javilo i kažu da tako nešto nisu očekivali. Sada imaju iste mogućnosti kao i ostali članovi, da pecaju na bezbjednom mjestu - rekao je Tubica.

Platforma je napravljena na najboljem dijelu jezera koji je bogat somom i šaranom, a ideja za platformu, kako kaže Tubica, rodila se iz želje da se pomogne članovima sa invaliditetom koji nemaju adekvatne uslove za bavljenjem sportom.

- Uz pomoć djece koja imaju poteškoće u razvoju i njihovih roditelja očistili smo i Gradsku plažu. Htjeli smo da se djeca druže i da izađu u prirodu, a uz sve to da uradimo i nešto korisno - rekao je Tubica.

Dodao je da im veliki probleme i glavobolje zadaju ribokradice, koje pecaju nedozvoljenim alatima, poput mreža i dinamita.

- Donji dio Une i Save je bogat ribom, pa tu dolaze ribokradice sa raznih strana. Planiramo to suzbiti te zatražiti pomoć od drugih društava radi očuvanja ribljeg fonda. Riba iz Une ide prema svim rijekama i svima bi trebalo da bude u cilju rješavanje ovog problema - rekao je Tubica.

Da bi neko postao član njihovog društva, kako kaže, ne treba nekakva posebna obuka, osim položenog ribolovnog ispita i osnovnog raspoznavanja ribe. Ispričao je da organizuju i školu ribarstva za djecu, te da među članovima ima i žena.

- Generalno nemamo dovoljno članova zbog konstantnog odlaska mladih u inostranstvo. Kozarska Dubica ima sve manje i manje stanovnika pa i ribolovaca. Jednom ribočuvaru je zaista teško da sam obiđe 80 kilometara, a nismo u mogućnosti da plaćamo više ribočuvara - rekao je Tubica.

Prvaci

SRD “Klen” osnovano je još davne 1937. godine.

- Mi smo najstarije i najtrofejnije sportsko društvo u opštini. Bili smo prvaci Republike Srpske, ali i BiH - rekao je Tubica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana