Plate opštinara u Kneževu srezane nezakonito

Vedrana Kulaga
Plate opštinara u Kneževu srezane nezakonito

Banjaluka, Kneževo - Plate opštinara u Kneževu smanjene su nezakonito, jer dokumenta kojima su regulisana njihova primanja nisu u skladu sa Ustavom i zakonima RS.

Ustavni sud RS utvrdio je juče da Pravilnik o platama službenika i drugih zaposlenih u Administrativnoj službi Kneževa nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS. Ista odluka donesena je i u slučaju Pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Administrativnoj službi nakon razmatranja. Sudije su donijele odluku na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji im je u aprilu prošle godine uputila Sindikalna organizacija Administrativne službe opštine Kneževo.

Ustavni sud je utvrdio da načelnik Kneževa Bore Škeljić nije bio ovlašćen za donošenje Pravilnika o platama, a u zaključivanju kolektivnog ugovora nije učestvovao Sindikat, čija je reprezentativnost bila utvrđena u to vrijeme.

- Ti nedostaci dovode u pitanje taj akt u cjelini, bez obzira na njegovu sadržinu, zbog čega osporeni Pojedinačni kolektivni ugovor u cijelosti nije u saglasnosti sa Zakonom o radu, a time niti sa Ustavom RS - saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Predsjednik Sindikalne organizacije Administrativne službe Kneževo Suzana Gojković je naglasila da je zadovoljna odlukom Ustavnog suda.

- Pokazalo se da Škeljićevi potezi nisu bili u skladu sa zakonom. Odluka Ustavnog suda je očekivana, jer je od početka bilo jasno da pravilnik nije u skladu sa važećim zakonima i zbog toga smo i podnijeli apelaciju da bismo zaštitili prava koja nam po zakonu pripadaju - rekla je Gojkovićeva.

U apelaciji je posebna pažnja skrenuta na koeficijente i cijenu rada.

- Ništa nije usklađeno, tako da sam kao načelnik opštinskog odjeljenja imala manji koeficijent od nekih službenika - kazala je ona i dodala da očekuje da će greške konačno biti ispravljene.

Škeljić je kazao da nije vidio odluku i obrazloženje Ustavnog suda i da ne može da je komentariše.

Pravilnik o platama opštinskih službenika i drugih zaposlenih lica u Administrativnoj službi opštine Kneževo krajem 2013. godine bio je pod lupom Ministarstva uprave i lokalne samouprave u Vladi RS. Od tog ministarstva je zatražen nadzor nad zakonitošću Pravilnika, a utvrđeno je da je načelnik opštine donoseći Pravilnik prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, Opšti kolektivni ugovor i Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti lokalne samouprave. Takvim postupanjem je izašao iz okvira svojih ovlašćenja, koja su utvrđena Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Opštinarima su smanjene plate ispod nivoa koji garantuje kolektivni ugovor, snižavanjem cijene rada i koeficijenata za obračun plata. Osim toga ukinuti su i bonovi za topli obrok, naknade za prevoz, regres i zimnica.

Načelnici

Tri od ukupno četiri odjeljenja u Administrativnoj službi Kneževa i dalje vode vršioci dužnosti načelnika, dok u jednom nije ni imenovan rukovodilac. O ovom problemu će biti riječi na sjednici Skupštine opštine iduće sedmice, a tačan datum zasjedanja trebalo bi da bude poznat danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana