Plastenici za deset porodica u Srpcu

D. J.
Plastenici za deset porodica u Srpcu

SRBAC - Deset porodica slabijeg imovnog stanja iz Srpca dobiće plastenike površine 75 i 100 kvadratnih metara, čime će zasnovati vlastitu proizvodnju povrća i steći veću materijalnu sigurnost.

Ovo je rezultat potpisivanja ugovora između nevladine organizacije “ASB” BiH i opštine Srbac za učešće u projektu “Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH za 2021. godinu”, koji sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da su projektom obuhvaćene višečlane porodice i lica sa invaliditetom, samohrane majke i slične kategorije koje su korisnici Centra za socijalni rad.

- Ovo je prva dodjela plastenika u ovoj godini u kojoj nema finansijskog učešća korisnika. Imaju jedinu obavezu da u toku godine vrate do 100 kilograma povrća Centru za socijalni rad, koji će zajedno sa opštinom vršiti distribuciju povrća u škole, vrtiće ili nekim licima koja su u stanju socijalne potrebe - kazao je Miholjčić.

Vrijednost plastenika za deset srbačkih porodica iznosi 30.000 KM. Najveći dio sredstava obezbijediće se preko njemačkog ministarstva, dok će opština Srbac izdvojiti 8.000 KM ili 800 KM po korisniku.

Menadžer projekta Rusmir Hanić rekao je da se projekat sprovodi u 16 lokalnih zajednica u BiH i trajaće do 31. decembra 2021. godine.

- Cilj je da se pomogne socijalno ugroženim licima koje odabere Centar za socijalni rad po kriterijumima Zakona o socijalnoj zaštiti RS i jednim dijelom kriterijuma koji su vezani za projekat - kazao je Hanić.

Dobrila Vukić iz Srbac Sela jedna je od korisnica projekta. Nada se da će plastenik pomoći njenoj porodici da proizvodi povrće i za šire tržište.

- Bavimo se poljoprivredom, sijemo kukuruz i soju i proizvodimo povrće za sebe, ali nismo do sada imali plastenik. Kćerka je završila srednju školu pa će malo pomoći, a tu su sin koji još ide u školu i suprug koji je zaposlen. Planiramo sijati svašta pomalo i nadamo se da ćemo uspjeti, a eventualne viškove ćemo prodati i tako steći dodatnu zaradu - rekla je Vukićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana