Planinska srebrenička sela odsječena, u dijelovima više opština prekinuto snabdijevanje strujom

Srna
Planinska srebrenička sela odsječena, u dijelovima više opština prekinuto snabdijevanje strujom

SREBRENICA - Snježne padavine izazvale su probleme u elektrosnabdijevanju opštine Srebrenica, a zbog visine snijega od 40 do 50 centimetara u planinskom krajevima ove lokalne zajednice svi lokalni putevi su neprohodni za saobraćaj i sela su odsječena.

Visina snijega u urbanom dijelu Srebrenice je 22 centimetra i gradske padinske ulice nisu prohodne za odvijanje saobraćaja.

Zbog neočišćenog snijega otežano je i kretanje pješaka gradskim ulicama i trotoarima.

Regionalni putevi su dobro očišćeni i saobraćaj prema Skelanima i Bratuncu odvija se bez teškoća.

Stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u ovoj lokalnoj zajednici Hasudin Mustafić rekao je Srni da nema ugroženog stanovništva, te da električari otklanjaju kvarove na elektromreži koje je snijeg izazvao.

- Snabdijevanje električnom energijom urbanog dijela Srebrenice i industrijske zone u Potočarima već je normalizovano, a snabdijevanje stanovništva vodom je uredno - pojasnio je Mustafić.

On je dodao da su padavine jutros prestale i da radnici i mehanizacija lokalnog Komunalnog preduzeća "Polet" čiste gradske ulice, a dvije firme sa kojima su sklopljeni ugovori za zimsko održavanje lokalnih puteva u ovoj opštini uključile su svoju mehanizaciju i rade na čišćenju lokalnih puteva prema utvrđenim prioritetima.

Mustafić je izrazio očekivanje da će, ukoliko se padavine ne nastave, danas biti očišćeni prioritetni lokalni putevi, a narednih dana putni pravci do svih srebreničkih naseljenih mjesta.

- Pojedini dijelovi opština Pale, Sokolac i Rogatica ostali su bez struje zbog problema koje su izazvale snježne padavine - rekao je Srni direktor "Elektrodistribucije" Pale Aco Stanišić.

Stanišić je naveo da su snježne padavine u protekla 24 časa napravile veliku štetu na elektro-mreži, jer je snijeg bio izuzetno mokar i težak, što je preopteretilo i oštetilo instalacije.

On je naveo da su sve raspoložive ekipe "Elektrodistribucije" na terenu i da ulažu maksimalne napore da u što kraćem roku otklone kvarove da bi se normalizovala isporuka električne energije.

Angažovana je i ispomoć partnerskih preduzeća da bi ubrzali radove na otklanjanju kvarova.

Prema riječima Stanišića, od sinoć je bez struje i područje Jahorine, osim dijela oko Poljica, gdje je omogućena isporuka električne energije iz rezervnog napajanja, čime je omogućen i rad ski-lifta "Sidro".

- Ukoliko ne bude dodatnih nepredviđenih okolnosti, očekuje se da u toku dana bude normalizovana isporuka električne energije na cijelom području koje strujom snabdijeva "Elektrodistribucija" Pale" - rekao je Stanišić.

U Rogatici petnaestak sela sa platoa Borika i mjesto Žepa u Rogatici zbog snježnih padavina nemaju struju zbog kvara na dalekovodu. Struje nemaju mještani Kozića, Šatorovoća, Zakoma, Gučeva i drugih sela i zaselaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana