Planinarsko društvo Glasinac: Sa pohoda na pohod

Srna
Planinarsko društvo Glasinac: Sa pohoda na pohod

Sokolac - Planinarsko društvo "Glasinac" Sokolac jedno je od najuspješnijih u Republici Srpskoj, što potvrđuju priznanja i nagrade na takmičenjima u planinarskoj orijentaciji.

U posljednjih nekoliko godina realizovali su nekoliko projekata, u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni razvoj opštine Sokolac, Planinarskim savezom Srpske i nevladinim organizacijama iz svih krajeva BiH.


"Nakon nedavnog izleta na Crvene stijene sa mladima iz Sarajeva i sa Sokoca, u okviru projekta žMirovni odmor u prirodiž Odjeljenja za lokalni razvoj opštine Sokolac, organizovali smo i drugi proljećni pohod na Romaniju", ističe sekretar Planinarskog društva "Glasinac" Vera Mijatović.

Gosti su im bili planinari sa Pala, Istočnog Sarajeva, Doboja, Brčkog, Bijeljine, Višegrada, Rogatice i Han Pijeska.

"Dogovorili smo da, po drugi put od početka proljeća, druženjem u prirodi pozdravimo dolazak najljepšeg godišnjeg doba na planinske vrleti Romanije.

Ova planina je za nas, ali i za planinare iz drugih krajeva Srpske, poseban izazov. Ne toliko zbog visine kota, nego po ljepoti okruženja, pogledu koji se pruža sa njenih vrhova, po svježem vazduhu punom ozona i specifičnom mirisu crnogorične šume", pojašnjava Mijatovićeva.

Ona je, kako kažu sokolački planinari, jedan od osnivača ovog društva i zajedno sa predsjednikom Planinarskog društva "Glasinac" Borisom Vukovićem, rukovodiocem takmičenja za planinarsku orijentaciju Željkom Delićem i aktivistima Miroslavom Divčićem i Velimirom Ninkovićem, brine se o svim aktivnostima ove male planinarske zajednice.

Sokolački planinari sa svojim prijateljima iz osam pomenutih društava "pozdravili su proljeće" drugog aprilskog vikenda još jednim pohodom na najviši vrh planine Romanije - Veliki Lupoglav /1.652 metra/.

Krenuli su od planinarskog doma na lokalitetu Nadromanija stazom dugom 13 kilometara do vrha Veliki Lupoglav. Prethodno su članovi društva uredili stazu i postavili putokaze.

Maršruta obuhvata najzanimljivije predjele Romanije i vodi preko Orlove stijene, Gavranke, Kračipolja, Vidikovca, Sremošnika do Hotičkog polja.

"Učesnici ovog pohoda bili su oduševljeni prizorom koji pruža pogled sa najvišeg vrha Romanije prema Jahorini, Treskavici, Bjelašnici, Prenju, Ozrenu, Vranici i kotlini u kojoj se prostire naselje Mokro.

Za naše goste iz toplijih krajeva posebno iznenađenje bio je snijeg u osojima na stazi prema Velikom Lupoglavu", priča Mijatovićeva za Srnu.

Sokolački planinari su u protekla tri mjeseca posjetili vodopad Rakitnice, bili na manifestaciji "Pozdrav proljeću" na Kozari, učestvovali na pohodu do Starog Broda na Drini, posvećenom obilježavanju 75 godina od stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i pohodu na Pjenovac.

Organizovali su i izlete sa prijateljima iz drugih društava na brdo Kopito, kotu Šehbeski grad kod Sokoca i na lokalitetu Ziličina-Koštica kod Rogatice.

Član ovog društva Pero Mijatović sa skoro svih planinarskih trka, od Trebinja, Sombora, do maratona u Roterdamu, donosi medalje.

Dug je spisak mladih sokolačkih planinara koji donose pohvale sa niza takmičenja u planinarskoj orijentaciji, pohvalili su se u Planinarskom društvu "Glasinac".

"Nakon vaskršnjih praznika učestvujemo i proljećnoj akciji čišćenja grada i organizujemo izlet na Puhovac.

Pred nama je izlet na područje Kaljine i obilazak poznate Girske pećine, jednog od tri zaštićena spomenika prirode na području opštine Sokolac", najavljuje Mijatovićeva.

On ističe da slijedi učešće na Đurđevdanskom uranku na Romaniji kod Novakove pećine i izlet u Ovčarsko-kablarsku klisuru, te osvajanje Kablara.

Planinarsko društvo "Glasinac" Sokolac osnovano je 2009. godine. Društvo stalno dobija nove članove.

Članovi društva učestvovali su na predavanjima u okviru projekta "Vija dinarika" /Via Dinarica/ i zahvaljujući tome obezbijedili sredstva za izgradnju planinarske kolibe na lokalitetu Nadromanija, iz koje polaze i u koju dolaze sa svih pohoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana