Planinarku nosili niz vrleti Orjena

Ratomir Mijanović
Planinarku nosili niz vrleti Orjena

Trebinje - Planinarka Ivana Tabaković iz Bileće, član Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, koju su spasioci nakon više časova borbe sa snijegom, vjetrom i ledom uspjeli da izvuku iz ponora planine Orjen, nalazi se van životne opasnosti.

Ovo je potvrdio doktor Milovan Sandić, načelnik Odjeljenja hirurgije u Opštoj bolnici Meljine, u kojoj je Tabakovićeva hospitalizovana.

- Povrijeđena djevojka nije u kritičnom stanju, svjesna je i komunikativna - rekao je Sandić dodajući da prve pretrage pokazuju da je Ivana vitalno stabilna.

Prema njegovim riječima, dijagnostika je u toku, dok su ultrazvuk abdomena i grudnog koša pokazali da nema unutrašnjeg krvarenja.

- Žali se na hladnoću, ugruvanost, glavobolju, bolove u mišićama, zglobovima, što nije ni čudo, s obzirom na to u kakvim uslovima je provela dan i noć - napomenuo je.

Vođa planinarske ekspedicije "Vučjeg zuba" Igor Škreo je ispričao da je Tabakovićeva klizala niz strminu čitavih 200 metara.

- Imao sam uže i uspio sam da se spustim prvi do nje. Bila je u nesvijesti, vidio sam da joj je nos polomljen i podlive na licu. Pomislio sam na najgore. Srećom, uskoro je prodisala - kaže Škreo koji je prvi stigao do unesrećene.

Planinari "Vučjeg zuba" nisu mogli ni slutiti da će se jedan uobičajen zimski izlet na Orjen pretvoriti u neželjenu avanturu i borbu za spasavanje. Tim  prije što su ih, kako ističe Škero, pratili idealni uslovi za uspon i što na zacrtanoj trasi ima samo jedno rizično mjesto, koje su rutinski prešli do vrha, gdje ih je čekao zasluženi odmor i fotografisanje. Do nesreće je došlo pri povratku, i to na mjestu potpuno bezazlenom za iskusne planinare.

- Nisam najbolje vidio jer sam predvodio kolonu, ali se Ivana vjerovatno spotakla, a zatim je proklizala niz padinu - kazao je on.

Dodao je da je pravo čudo što Ivana osim frakture nosa nije imala druge lomove, s obzirom na to da je, kako kaže, prilikom kotrljanja niz strminu na jednom mjestu pala sa litice visoke čak pet metara.

Za Škerom su se, kaže, spustili i Ozrenko Sudar, Danko Karić i Darko Špec. Pregledali su je, oprezno prebacili na podmetače i prekrili jaknama i folijama da bi je zaštitili od hladnoće.

- Najteža je bila hladnoća i jak vjetar. Grijali smo je našim tijelima, čekajući da stignu spasioci iz Herceg Novog. Stalno smo razgovarali sa njom da ne bi zaspala, jer bi to bilo zaista opasno  - kaže Škero, dodajući da su ostali članovi ekspedicije na sreću prošli samo sa malim promrzlinama.

Ali tu nije bio kraj izazovima.

- Okolnosti su bile takve da smo spasioce čekali sedam časova. Ali sam siguran da su momci dali 100 odsto snage da stignu do nas što prije. Kasnije sam saznao da helikopteri nisu mogli da se podignu zbog jakog vjetra, pa se moralo pristupiti ručnom izvlačenju - pojašnjava on.

I spuštanje povrijeđene planinarke na nosilima niz vrleti Orjena trajalo je satima, jer su morali to da učine uz pomoć užadi sve dok nisu stigli do najbliže staze i gdje ih je čekala prva pomoć.

Članovi "Vučjeg zuba" pokazali su da ih ni temperatura od minus 15 stepeni Celzijusa, te bura koja je duvala brzinom do 80 kilometara na čas i snijeg ne mogu spriječiti da danonoćno pružaju pomoć. Sigurno je da će im na ovoj požrtvovanosti, kao i spasiocima, Tabakovićeva biti vječno zahvalna. Ova djevojka je dokaz da planina ponekad može da iznenadi i najiskusnije planinare, jer je riječ o prvoj Hercegovki koja je osvojila najviši vrh Austrije - Groslokner (3.798 metara).

Akcija

Planinarsko društvo "Vučji zub" zatražilo je u nedjelju oko 15 časova pomoć za spasavanje planinarke, koja je sa stijena pala u provaliju Orjena.

U akciji spasavanja učestvovale su Služba zaštite Herceg Novi, članovi planinarskih društava "Subra" i "Vučji zub", kao i vatrogasci iz Trebinja i Herceg Novog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana