Planinari iz Foče umjesto Mitikasa, osvojen šest metara niži Skolio

Srna
Planinari iz Foče umjesto Mitikasa, osvojen šest metara niži Skolio

Foča - Planinari iz Foče osvojili su danas vrh Skolio na 2.912 metara nadmoske visine na planini Olimp u Grčkoj, a zbog vremenskih neprilika i velikog rizika penjanja po klizavim stijenama odustali su od osvajanja šest metara višeg Mitikasa, najvišeg vrha ove planine i drugog po visini na Balkanu.

Uspon na Olimp trajao je dva dana. Mada je planina drevnih grčkih bogova danima prekrivena tmurnim oblacima, planinari iz Foče juče su izašli do planinarskog doma na 2.100 metara nadmorske visine.


Predsjednik fočanskog Planinarskog društva "Zelengora" Karlo Šimović rekao je Srni da su pod svjetlima čeonih lampi, kroz gustu maglu i ledeni vjetar, u svitanje izašli na vrh Skala visok 2.866 metara nadmorske visine, sa kojeg se prelazi na najviši vrh Olimpa - Mitikas od 2.918 metara nadmorske visine.

"Prve desetine metara su potvrdile bojazan da bi posljednji metri penjanja na Mitikas, po klizavoj stijeni i uz vjetar koji je ledio krv, bio nepotreban i preveliki rizik, tim više što prijeteći oblaci nisu pokazivali namjeru da otvore nebo i pogled. U takvim okolnostima je donesena i od učesnika akcije prihvaćena odluka da se izađe na šest metara niži i nešto malo dalji vrh Skolio na 2.912 metara iznad mora", rekao je Šimović.

On je naveo da izlazak na ovaj vrh, uz vjetar i oblake, ipak nije predstavljao veliki rizik i izveden je bez ikakvih problema. "Iako uskraćeni za lijep pogled, bezbjedno smo se vratili u mjestašce Leptokariju, u podnožje Olimpa i nastavljamo sa daljim planiranim aktivnostima", dodao je Šimović.

Grupa od 19 planinara, od kojih 17 iz Foče i po jedan iz Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, akciju osvajanja najvećih vrhova Balkana počeli su za vikend, kada su osvojili vrh Vihren na planini Pirin u Bugarskoj, treći po visini na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana