Pjesnik Marko Milovanović novi predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Srebrenice

Srna
Pjesnik Marko Milovanović novi predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Srebrenice

SREBRENICA - Višestruko nagrađivani pjesnik, aktivista i sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Srebrenice Marko Milovanović danas je izabran za predsjednika ovog društva.

Do sada je na tom mjestu bio Dragi Jovanović, a tu dužnost je obavljao od obnavljanja rada društva 2017. godine.

Na današnjoj izvještajno-izbornoj skupštini društva povećan je broj članova Opštinskog odbora sa devet na 11, za sekretara je izabran Dejan Kolović, a izabran je i novi Nadzorni odbor.

Rad "Prosvjete" u prethodne četiri godine ocijenjen je uspješnim uprkos teškoćama izazvanim pojavom virusa korona što je omelo i prekinulo neke aktivnosti i programe koje su vođene i pripremane.

Izvještaj o radu za četvorogodišnji mandatni period jednoglasno je usvojen kao i ostale odluke.

Istaknut je poseban doprinos u radu društva njegovih mlađih članova koji su nosioci svih aktivnosti, te da je ostvaren kontinuitet u radu što se smatra posebnom vrijednošću u ovom periodu.

Kao najznačajniji rezultati rada "Prosvjete" u prethodne četiri godine ocijenjeni su registracija kulturno-prosvjetnog i naučnog časopisa "Srebrni vijenac" i osmišljavanje pokretanje i zaživljavanje kulturno-prosvjetne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", u okviru koje se raspisuju pjesnički, prozni, novinarski i đački literarni konkursi i dodjeljuju nagrade autorima najboljih radova.

Za ove konkurse vlada značajno interesovanje autora sa srpskog govornog područja koji pišu ćirilicom, koju "Prosvjeta" posebno njeguje.

Takođe, naglašeno je da je u prethodnom mandatnom periodu srebrenička "Prosvjeta" priredila 10 knjiga, časopisa i godišnjaka.

U okviru ove manifestacije, kao i u "Srebrnom vijencu", podsjeća se na rad "Prosvjete" od njenog osnivanja i na njene programske ciljeve i solidarnost, na značajne kulturne stvaraoce i prosvjetne lučonoše ovog kraja i njihova djela, kao i na druge stvaraoce, a prostor se posvećuje i mladim stvaraocima i njihovoj afirmaciji.

Na današnjoj Skupštini donesene su odluke o pokretanju inicijativa za kupovinu objekta za rad "Prosvjete", obnavljanju u ratu porušenog spomenika i podizanju biste znamenitom prosvjetnom i kulturnom pregaocu iz ovog mjesta Živanu Jovanoviću, te formiranju tima za obradu njegovog rukopisa za srebreničku monografiju koji se nalazi kod njegovih srodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana