Pjesma o minama donijela jedino priznanje

Sreten Mitrović
Pjesma o minama donijela jedino priznanje

ROGATICA - Da nije bilo učešća učenika prvog razreda Gimnazije Ivana Sokolovića na konkursu Crvenog krsta RS za pisanje literarnih radova srednjoškolaca u Srpskoj, stranice ljetopisa Srednjoškolskog centra “27. januar” u Rogatici namijenjene uspjesima u vannastavnim aktivnostima ove godine ostale bi prazne zbog pandemije virusa korona.

Ivan, koji je iz rogatičke Osnovne škole “Sveti Sava” došao sa odličnim uspjehom, pored toga što je cijelo prvo polugodište kao i drugi učenici proveo uz nastavu sa skraćenim časovima ili onlajn, nije zaboravio da piše pjesme.

- Uz podršku profesorice srpskog jezika Smiljke Batinić, koja vodi literarnu sekciju, napisao sam prigodnu pjesmicu na temu “Mine su skrivena opasnost u našoj prirodi” i pod motom “važno je učestvovati” poslao je organizatoru konkursa, Crvenom krstu Republike Srpske - priča Ivan.

Na njegovo i zadovoljstvo profesorice Batinić, u veoma jakoj konkurenciji njegova pjesma prvo je ušla u najuži izbor, a zatim i proglašena najboljim sastavom.

- Motiv za pisanje radova na temu o minama nosim još sa predavanja iz osnovne škole, a o opasnostima koje predstavljaju slušao sam i od starijih sugrađana i učesnika posljednjeg rata - kaže Ivan ističući da će mu ovo priznanje biti dodatni motiv da nastavi sa literarnim radom, posebno na polju poezije kojoj sve više poklanja pažnje. Pjesma o minama, nada se, samo je početak njegovog pjesničkog iskazivanja.

Zadovoljstvo zbog nagrade dijeli i direktorica Srednjoškolskog centra, u okviru koga je i Gimnazija opšteg smjera, Žaklina Lelek koja kaže da je priznanjima Ivanu i profesorici Batinić zaokružena trogodišnja dominacija rogatičkih đaka na temu mina na konkursima u Srpskoj.

- Pobjednik na ovu temu 2018. bila je Marija Mihajlović, 2019. Miljana Nerić i evo, ove, 2020. godine, naš vrijedni Ivan Sokolović. Njegova nagrada i diplome uz zahvalnicu profesorici Batinić su “unikat” za 2020. godinu. Pandemija virusa korona i specifični uslovi odvijanja nastave razlog su da ove godine nismo učestvovali na drugim vannastavnim takmičenjima sa kojih smo ranijih godina punili naše vitrine - dodala je Lelekova.

Mine

Svima je jasno šta svijetu učiniše, i kakav zločin mine počiniše.

Precizno, s ciljem, bez srca i duše, pješake ubijaju, a tenkove ruše.

Vojni predmeti tijela metalnoga, napravljeni rukom zla užasnoga.

U prirodi našoj previše ih ima, zato mina može da naškodi svima.

Ispod lista, ispod trave, pa čak i u vodi, ona je skrivena i prijeti slobodi.

Različitog oblika i na svašta liče, ali su, u stvari, skrivene ubice.

* Stihovi nagrađene pjesme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana