Pjesma i vino za početak godine

Cvija Mrkonjić i dopisnici
Pjesma i vino za početak godine

Banjaluka - Veliki broj stanovnika Srpske dočekao je Pravoslavnu novu godinu u kafićima i klubovima, a veselo je bilo i u gradovima gdje je doček organizovan na otvorenom uz lokalne muzičare, kuvano vino i vatromet.

Banjalučani su u novo ljeto ušli uživajući u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji su na platou ispred Banskog dvora upriličili Gradski tamburaški orkestar, Veliki narodni orkestar i folklorni ansambl "Veselin Masleša".

Prijedorčani su slavili kod kuće ili u kafićima, a doček na otvorenom izostao je i ove godine. Osim u ugostiteljskim objektima i kućama, Dobojlije su uz muziku i pjesmu Novu godinu dočekivale i na gradskom trgu. Sekretar Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović poželio je sugrađanima mnogo sreće, zdravlja i uspjeha.

Na Gradskom trgu u Bijeljini nije bilo organizovanog slavlja, ali se slavilo u ugostiteljskim objektima, dok su stanovnici Istočnog Sarajeva veče proveli u kafićima i toploj kućnoj atmosferi. Vrhunski novogodišnji ambijent bio je upriličen u hotelima i kafićima na Jahorini.

Gužva je vladala u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", gdje su uz pjevače "Granda" slavili Trebinjci, a u ponoć im je čestitku uputio gradonačelnik Slavko Vučurević. Na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog slavilo je oko 2.000 građana, koje su zabavljali "Akapulko bend", trubački orkestar Dejana Jevđića i bend "Aritmija".

Novograđani su se okupili na Trgu Mladena Oljače, gdje su se za dobar provod pobrinuli lokalni muzičari i krajiške grupe, a proslavu su začinili kuvano vino i vatromet. Dervenćani su uz vatromet, kuvano vino i peciva slavili na Trgu pravoslavlja, a načelnik Milorad Simić je povodom dobrog odziva građana poručio da se na taj način brani RS. Šamački trg bio je prepun posjetilaca, koji su do sitnih sati slavili uz "Virus bend", kuvano vino i vatromet.

- Stanovnicima od srca čestitam i upućujem najljepše želje. Hoćemo da ovo bude još bolja godina od onih koje su iza nas - poručio je načelnik Šamca Savo Minić.

Stotine Višegrađana je slavilo uz nastup folklorista i trubača. Ulazak u Novu 2016. godinu po julijanskom kalendaru proslavljen je i Kotor Varošu, Petrovu, Bratuncu, Srebrenici i drugim opštinama širom Srpske.

Moleban

U hramovima su u ponoć služeni molebani za srećnu i blagoslovenu Novu godinu, a prisustvovao im je veliki broj građana. U portama hramova u većini lokalnih zajednica služeni su kuvano vino i čaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana