Pješaci i biciklisti vladali ulicama

M. L. - S. Ta.
Pješaci i biciklisti vladali ulicama

Banjaluka - Međunarodni dan bez automobila juče je obilježen u 20 opština Srpske, na čijim ulicama su osim pješaka vladali i biciklisti.

Obustavom saobraćaja od Narodnog pozorišta do hotela "Palas", besplatnim javnim prevozom i mjerenjem aerozagađenja u Banjaluci je obilježena ova manifestacija. Gradonačelnik Slobodan Gavranović je istakao da je Banjaluka opredijeljena za ljepšu životnu sredinu i promociju zdravlja. Na stotine Prijedorčana okupila je centralna manifestacija, kojoj su prisustvovali i predstavnici Vlade RS. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je riječ o međunarodnoj manifestaciji, u kojoj učestvuju 42 zemlje.

- U ovu akciju se iz RS uključilo dvadesetak opština, a cilj je zaštita okoline i bezbjednost u saobraćaju - kazao je on.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević je kazao da su đaci često ugroženi na putu od kuće do škole, te da vozači treba da smanje brzinu.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić je istakla da će se ovo ministarstvo potruditi da animira sve lokalne zajednice da učestvuju u ovoj manifestaciji.

Učenici dobojskih osnovnih škola i djeca iz vrtića "Majka Jugovića" upriličili su šetnju i vožnju biciklima, da bi obilježili ovaj dan. Načelnik Gradiške Zoran Latinović je rekao da je ova opština dala doprinos smanjenju emisije štetnih gasova prelaskom toplane sa mazuta na biomasu.

Predstavnici Auto-moto društva Zvornik podijelili su edukativne slikovnice mališanima vrtića "Naša radost", te poklonili vrtiću CD i knjige o saobraćaju.

                                                                            

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana