Pješaci i biciklisti dobijaju rajsku stazu od Banjaluke do Teslića

A. J.
Pješaci i biciklisti dobijaju rajsku stazu od Banjaluke do Teslića

Banjaluka - Pješačka, planinarska i biciklistička staza od Banjaluke do Teslića, koja prolazi kroz netaknutu prirodu i koja bi trebalo da bude uvršćena u regionalni projekat pješačkih staza od Slovenije do Albanije "Vija Dinarika", biće otvorena u nedjelju.

Na uređenju ove staze u dužini od 100 kilometara radili su planinarska društva "Pauk" Banjaluka, "Čičak" Čelinac i "Adrenalin" Teslić, te banjalučka fondacija "Luka".

- Staza obuhvata teritoriju pet lokalnih zajednica, kreće od Trapista kod Banjaluke, prolazi kroz Laktaše, Čelinac, Kotor Varoš i vodi do Bijelog Bučja kod Teslića. Prolazi kroz njive, šume, preko rijeka i maksimalno smo se trudili da izbjegavamo asfaltne puteve i civilizaciju - rekao je predsjednik Planinarskog društva "Čičak" Dragan Kuzmanović.

On je dodao da staza ima niz tabli kao smjernice za kretanje, izvore pitke vode, a dži-pi-esom će biti snimljeni trekovi i svaki pješak ili biciklista će imati priliku da skine aplikaciju i prati kuda hoda. Kuzmanović je istakao da su predstavnici projekta "Vija Dinarika" obećali da neće biti kruti u svojim stavovima i da će prihvatiti sve inicijative jer je i njima u interesu da ponuda bude što sadržajnija.

- Očekujemo da će za stazu "Vija Dinarika" vladati veliko interesovanje cijelog svijeta i stoga nastojimo da budemo dio te priče - kazao je Kuzmanović.

U fondaciji "Luka" kažu da je staza od Banjaluke do Teslića bila uvršćena u rutu "zelene" staze koja će proći kroz BiH, ali početkom godine došlo je do izmjene rute.

- Srpska  ima vrlo bogatu šumu, brda i dolina koje se mogu staviti u red superstaza, što može doprinijeti razvoju turizma, a projekat "Vija Dinarika" je idealna prilika za promociju naših prirodnih ljepota - istakao je predsjednik fondacije "Luka" Goran Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana