Pismo Damjana Pecikoze iz Višegrada: Ratne strepnje putuju u UN

Anita Janković
Pismo Damjana Pecikoze iz Višegrada: Ratne strepnje putuju u UN

Banjaluka - Generalni sekretaru Ujedinjenih nacija, nemam za Vas nikakav savjet, jer sam dijete i mnogo toga mi nije jasno, a i da imam, vjerujem da me ne biste poslušali jer sam samo običan dvanaestogodišnji dječak, ali Vas molim, od sveg srca za mir, učinite sve da rata više ne bude.

Ove rečenice sročio je učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Višegrada Damjan Pecikoza za  takmičenje Svjetskog poštanskog saveza, a "Pošte Srpske" proglasile su njegov rad najboljim. U "Poštama" kažu da će Damjanovo pismo biti prevedeno na engleski jezik, te da će ispred njihovog preduzeća učestvovati u Izboru najboljeg literarnog rada koji sprovodi Svjetski poštanski savez.

Tema je bila: "Zamisli da si savjetnik novoizabranog generalnog sekretara UN", a upućeno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Damjan kaže da mu je prva asocijacija kada neko pomene UN, mirovne misije, koje odlaze u zemlje u kojima je bio rat.

- Mislim da mirovne misije treba slati prije rata, jer, kad se rat završi narod je miran. Iskreno da Vam kažem, ja ne želim nikakve mirovne misije. Imam svoj krevet, svoju kuću, baštu i veliku porodicu i ne želim to izgubiti, a ako bi jednog dana mirovne misije posjetile moju zemlju, plašim se da bih nešto od toga izgubio - napisao je Damjan.

On je poželio i da se zatvore fabrike i prodavnice u kojima se proizvodi i prodaje oružje, a siguran je da to žele i druga djeca.

- Ovo mi je prvi put da pišem pismo i bio sam oduševljen kada sam saznao da sam dobio nagradu, i to novčanu kojom planiram da kupim bicikl - rekao je uzbuđeno Pecikoza.

Najviše ga plaši pomisao da kod nas ponovo izbije rat.

- Mama mi kaže da su najmudriji ljudi oni koji zauvijek uspiju ostati djeca. Pitam se zašto su veliki ljudi, kao što su predsjednici država zaboravili da su bili djeca? Ako su zaboravili znači da oni nisu mudri. Ako nisu mudri, zašto su onda tako veliki - pita se ovaj dječak. 

Damjanova majka, Maja Pecikoza kaže da je ponosna na sina zbog osvojene nagrade.

- Ranije nije bio mnogo zainteresovan za srpski jezik, ali je nedavno dobio novu nastavnicu kojom je oduševljen i ona je glavni "krivac" za ovu nagradu, jer ga je podstakla da piše - kaže ona i dodaje da je Damjanova najveća ljubav rukomet.  

Najljepši rad "Pošte" nagrađuju sa 300 KM, drugi sa 200, a trećeplasirani sa 100 maraka. Tri nagrađena učenika dobiće i tablet, te druge vrijedne nagrade. Osim toga, biće dodijeljena i specijala priznanja.

Najbolja pisama

Damjan Pecikoza, OŠ "Vuk Karadžić" Višegrad

Lazar Radišić, OŠ "Vuk Karadžić" Novi Grad

Ana Maria Slijepčević, OŠ "Vasa Čubrilović" Gradiška

Specijalne nagrade

Saša Perišić,  OŠ "Sveti Sava", Foča

Željana Đukić, OŠ "Mladen Stojanović", Bronzani Majdan

Daniel Mihajlović, OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana