Pilići i cvijeće donose porodici Ivaštanin dobru zaradu

Milan Vujić
Pilići i cvijeće donose porodici Ivaštanin dobru zaradu

Gradiška - Dok mnoge porodice u potrazi za boljim životom napuštaju svoja seoska imanja i odlaze u gradove, Božo i Jadranka Ivaštanin iz Kozinaca kod Gradiške shvatili su da selo donosi spas od krize.

Baveći se raznim vrstama poljoprivredne proizvodnje ovi vrijedni domaćini pune svoj kućni budžet, a postali su i rekorderi po uzgoju brojlera pa godišnje proizvedu oko 150 tona pilećeg mesa. Božo Ivaštanin, koji je policajac u penziji, priča da uprkos tome što imaju pune ruke posla, sve stižu, a veliku podršku i pomoć im pružaju dva sina, snahe i unuci. Ova vrijedna porodica, osim po uzgoju pilića, poznata je i po proizvodnji cvijeća, ali i zasadima raznih žitarica među kojima najviše siju kukuruz.

Godišnje u prosjeku zasiju oko 100 dunuma kukuruza, proizvedu 30.000 sadnica cvijeća, a na farmi koju posjeduju već četiri decenije uzgoje 12.000 pilića. Prema računici ovog domaćina, dosad su proizveli više od četiri miliona kilograma kvalitetnog mesa.

- Svake godine organizujemo od pet do šest turnusa sa po 12.000 pilića. Uprkos krizi, posao nam dobro ide, jer imamo ozbiljnog kupca sa kojim godinama sarađujemo - priča Ivaštanin.

Kaže da je zadovoljan prodajnom cijenom, jer dobija 28 feninga po kilogramu mesa, kao i šest feninga po piletu na ime premija.

- U turnusu proizvedemo oko 25 tona mesa. Taj novac je dovoljan za troškove, struju, grijanje. Ostane nam solidna plata i supruga i ja smo zadovoljni - istakao je Ivaštanin.

Planiraju ove godine da prošire proizvodnju na farmi.

- Opremanje farme za uzgoj pilića je skupo. Trudimo se da stalno uvodimo nove tehnologije za šta je potrebno mnogo novca, ali bez modernizacije nema ni kvalitetne proizvodnje - kaže Ivaštanin.

Ponosno dodaje da su pripremili i oko 40 tona kukuruza za prodaju.

- Ne ide nam u prilog činjenica da je kukuruzu pala cijena, a da su repromaterijali poskupjeli. Ipak, zasadićemo bar pet hektara kukuruza. Posijali bismo više, ali pojavila se kukuruzna zlatica, pa određene površine nećemo obrađivati kako bismo odmorili zemljište - rekao je Ivaštanin.

Deponiju pretvorili u park

Jadranka Ivaštanin koja, pored svih poslova na farmi i u njivi, uzgaja cvijeće u plastenicima, obližnju deponiju smeća pretvorila je u park zasadivši više od hiljadu ruža i drugog ukrasnog cvijeća.

- Ovdje se psihički rasterećujem, odmaram poslije napornih poslova u njivi i farmi - kazala je Jadranka Ivaštanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana