Pijetao na imanju porodice Boljanović iz Trebinja nosi jaja

Ratomir Mijanović
Pijetao na imanju porodice Boljanović iz Trebinja nosi jaja

Trebinje - Pjesmu o "strašnom petlu" Đorđa Balaševića porodica Boljanović iz trebinjskog naselja Hrupjela preformulisala je i u šali govori "imamo čudnog pijetla".

Ranko i Zora Boljanović tvrde da njihov pijetao nije samo vjesnik novog jutra, već on, vjerovali ili ne, nosi jaja.

Ovaj već poodrasli "mužjak" prije dva mjeseca napravio je svoje gnijezdo u kokošinjcu, gdje je snio već desetak jaja.

Na početku, kažu Boljanovići, ništa nije bilo čudno. Porasla mu je krijesta, brzo je napredovao, ali ostao je bez glavnog obilježja, raskošnog repa, koji je znatno manji nego kod normalnog pijetla.

- Napravio sam mala gnijezda za desetak kokošaka, gdje one redovno nose jaja, ali gnijezdo za pijetla nisam planirao, pa je on to sam napravio - kroz osmijeh kaže gazda Ranko.

Nije ni sumnjao da će poslije, kako kaže "mučenja", koje traje i do sat vremena, naći jaje u pijetlovom gnijezdu.

- Naš pijetao svako jutro kukuriče, ganja kokoši, doduše manje nego što bi trebalo, i na kraju snese jaje - pričaju Boljanovići.

Zbunjeni vlasnici na početku nisu nikome pričali o tome da "glava" njihovog kokošinjca nosi jaja. Postao je enigma za sve njih pa su zbog ovog nesvakidašnjeg slučaja kontaktirali i sa stručnjacima.

- Tražili smo mišljenje veterinara, pa čak i ljekara, jer ovakav slučaj do sada nismo imali, niti smo čuli da je negdje bio. Dobili smo odgovor da dvopolnost u životinjskom svijetu nije nepoznata, ali je rijetka - dodaju Boljanovići.

Ali, tu nije kraj čudima. Boljanovići kažu da je svako jaje ovog pijetla unikatno, nepravilnog oblika i različite veličine i boje. Neka od njih izgledaju kao da su obojena u lukovici.

- Zanimljivo je to što jaje koje snese naš pijetao nema žumance. Pokušali smo da ga skuvamo, ali bezuspješno. Ima samo bjelance koje poslije bilo kakve obrade ostane tečno - napominju Ranko i Zora Boljanović.

Dok mještani Hrupjela raspravljaju da li je riječ o kokoški ili pijetlu, Boljanovići kažu da ih ovo čudo majke prirode svakog dana oduševljava.

- Jako smo zadovoljni jer je poseban. Dva u jednom - zaključuju zadivljeni vlasnici, koji su svom pijetlu obećali dug život u kokošinjcu.

Dvopolnost i kod ptica

Profesor predmeta Biološke osnove seksualnosti i reprodukcije na Prirodno-matematičkom fakultetu docent doktor Smiljana Paraš istakla je da pojava koja je šokirala porodicu Boljanović nije nepoznata, ali i ne tako česta.

- Kod ptica je i te kako moguć hermafroditizam ili dvopolnost, odnosno kad jedno tijelo u sebi ima oba pola. To je kod ptica, u ovom slučaju pijetla, drugačije genetski nasljedljivo nego kod ljudi - rekla je Paraš.

Dodala je da pijetao iz ove priče ima fenotip mužjaka, a reproduktivni sistem ženke. S druge strane, veterinari koje smo pozvali da prokomentarišu ovu pojavu, su rekli da nikada ranije nisu čuli za to da pijetao može da snese jaja.

D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana