Pijaca iz centra Broda seli uz pomoć policije

Milijana Latinović
Pijaca iz centra Broda seli uz pomoć policije

Brod - Preseljenje pijace iz centra Broda na novoizgrađenu lokaciju na periferiji grada počelo je juče uz asistenciju više od 150 policajaca, koji su zbog protivljenja vlasnika tezgi od jutra blokirali gradsko područje.

Načelnik Broda Ilija Jovičić rekao je da je rukovodstvo preduzeća "Komunalac", kome je na gazdovanje dodijeljena nova pijaca, zatražilo asistenciju policije nakon što su bili fizički spriječeni da iznesu klupe sa stare pijace.

- Ne ulazim u to da li je trebalo toliko policije ili manje. To je njihova stvar i oni su uradili onako kako su smatrali da treba - kazao je Jovičić.

Dodao je da je odluku o preseljenju pijace na novoizgrađenu lokaciju 2010. godine donijela Skupština opštine i da ona mora biti ispoštovana.

- Strategijom razvoja opštine za period od 2005. do 2010. godine predviđeno je da pijaca ne bude više na sadašnjoj, već da bude određena nova lokacija. Na lokaciji, koja je udaljena nekih 500 metara od sadašnje pijace, izgrađena je zgrada koja je koštala oko tri miliona KM. Opština se tada kreditno zadužila na deset godina, tako da svaki dan na ime tog kredita plaćamo oko 800 KM - kazao je Jovičić.

On ističe da nema nijednog razloga da se ne koristi nov i savremen objekat umjesto da prodavci ostanu, kako kaže, na pijaci pod najlonom.

- Pored postojeća 72 štanda na novoj pijaci, obezbijedićemo i stotinu dodatnih prostora unutar objekta i oko njega - rekao je Jovičić i dodao da će proširivati kapacitet u skladu sa potrebama.

Predsjednik Udruženja privrednika opštine Brod Đorđe Maksimović kaže da je među prodavcima koji rade na pijaci 70 odsto demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, koji neće da idu na tu drugu lokaciju.

- Nova pijaca je nedovršena i neuslovna. Napravljena je na smetljištu i na lokaciji koja ne odgovara nikome, a ima i duplo manje štandova nego na sadašnjoj pijaci - kazao je Maksimović.

Spekuliše se da bi lokacija u centru grada, gdje se do sada nalazila pijaca, trebalo da bude dodijeljena trgovinskom lancu "Frukta trejd".

Preseljenje

Odbornici Skupštine opštine Brod su početkom juna ove godine usvojili odluku o preseljenju gradske pijace u novi objekat. Okvirni rok za preseljenje bio je dva mjeseca, ali on nije ispoštovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana