Petrovo dobija prvi vrtić

Danijela Bajić
Petrovo dobija prvi vrtić

PETROVO, ISTOČNO SARAJEVO - Iz budžeta predsjednika Republike Srpske, u okviru ovogodišnje “Nedjelje djeteta”, obezbijeđena su sredstva za realizaciju tri značajna projekta, među kojima je i izgradnja prvog vrtića u opštini Petrovo.

Obdanište u ovoj lokalnoj zajednici trebalo bi da nikne do kraja godine, a mjesta za igru i obrazovanje u ovoj predškolskoj ustanovi biće za 40 mališana.

Tender za izgradnju ovog vrtića, na koji Petrovljani čekaju još od 2013. godine, kako kažu u opštini, biće objavljen danas.

Načelnik Petrova Ozren Petković rekao je da će kutak za najmlađe stanovnike Petrova biti izgrađen u sklopu poslovnog prostora koji je u vlasništvu lokalne zajednice, a nalazi se u prizemlju stambene zgrade u centru opštine. Dodaje da će u njegovu rekonstrukciju i opremanje biti uloženo 150.000 maraka.

Petković je istakao da je ovaj projekat od velikog značaja za opštinu, posebno roditelje koji nisu imali kod koga da ostave mališane dok su na poslu, pa su bili primorani da ostanu kod kuće.

- Otvaranje vrtića planiramo od 2013. godine, međutim, uvijek nas nešto spriječi. Čim se okonča tenderska procedura, radovi će početi. Plan je da početkom nove godine vrtić primi prve mališane - kazao je Petković.

Dodao je da je među stanovnicima urađena anketa koja je pokazala da su roditelji veoma zainteresovani za otvaranje vrtića.

- Osim što će tokom dana biti smješten veliki broj mališana, otvaranjem ove predškolske ustanove biće zaposleno i nekoliko ljudi, što je veoma važno za opštinu - rekao je Petković.

U opštinskom budžetu za narednu godinu biće, istakao je Petković, planirana sredstva za rad predškolske ustanove, a troškove smještaja podijeliće roditelji i lokalna zajednica.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je povodom “Nedjelje djeteta” iz budžeta predsjednika izdvojen novac i za opremanje novog objekta vrtića “Bubamara” u Palama, kao i nabavku inkubatora za bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je juče posjetila ovu zdravstvenu ustanovu i rukovodstvu uručila rješenje o vrijednoj donaciji za Odjeljenje pedijatrije.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija zahvalio je predsjednici Republike Srpske na donaciji, koja će, kako je rekao, značajno poboljšati nivo usluga koje ova ustanova pruža.

Šešlija je istakao da je od useljenja u novi objekat bolnice znatno povećan broj novorođene djece u ovoj zdravstvenoj ustanovi jer su poboljšani uslovi, pa se roditelji zbog toga odlučuju da ukažu povjerenje Bolnici “Srbija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana