Petrović izigrao borce

Dijana Dujić
Petrović izigrao borce

Doboj - Gradonačelnik Doboja Obren Petrović juče nije došao na sastanak koji je zakazao sa predstavnicima dobojske Gradske boračke organizacije (GBO), a na kojem je trebalo da se razgovara o zahtjevima boraca i o odluci o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta.

Umjesto Petrovića, sastanku koji je održan u Administrativnoj službi prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, ali zbog odsustva Petrovića nisu doneseni nikakvi zaključci.

- Razgovarali smo o ovoj problematici, ali smo morali napustiti sastanak dok Petrović ne bude prisutan. Nismo znali da on neće doći - izjavio je predsjednik Predsjedništva GBO Doboj Zoran Bijelić.

On je istakao da je Petrović ranije uputio pisani poziv Boračkoj organizaciji za održavanje sastanka, te su, kako je naveo, odgovorili da će se odazvati. Bijelić je naglasio da bez direktnog razgovora sa Petrovićem neće biti konkretnih zaključaka.

Bijelić je istakao da su nakon Petrovićevih izjava na Veliki petak u Travniku razmišljali da li da se odazovu sastanku, ali su, kako je objasnio, shvatili da je bolje da dođu i da pokušaju doći do dogovora. Član GBO Doboj Jugoslav Stevanović naglasio je da se nastavljaju aktivnosti na prikupljanju potpisa za opoziv Petrovića, s obzirom na to da sastanak za njih faktički nije ni održan.

- Razgovarali smo o određenoj problematici, ali neformalno. Samo nam je rečeno da Petrović fizički nije prisutan, što smo i sami vidjeli - kazao je Stevanović.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je da “gradonačelnik fizički nije bio u mogućnosti da prisustvuje sastanku”.

- Ovlastio je mene da razgovaram. Kako su oni doveli svoje delegate, tako su bili prisutni i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, pravni savjetnik u kabinetu gradonačelnika i koordinator u nadležnom odjeljenju - kazao je Vasilić, dodajući su razgovarali o svim temama koje je GBO delegirao kao probleme.

On je najavio da će se na sljedećem skupštinskom zasjedanju, koje će biti održano do kraja ovog mjeseca, na dnevnom redu naći izmjena Regulacionog plana Gradskog parka, kako bi se mogao graditi spomenik, čiji su kamen-temeljac predstavnici GBO Doboj položili u četvrtak bez završenih zakonskih procedura.

Na pitanje da li će se na dnevnom redu te sjednice naći odluka o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, Vasilić je odgovorio da je gradonačelnik za dnevni red predvidio kao jednu od tačaka i tu odluku, ali se nije mogao izjasniti u kom obliku će ona biti.

Protesti

Nezadovoljni što lokalna vlast ignoriše njihove zahtjeve, Boračka organizacija Doboja organizovala je 20. marta u Gradskom parku protestno okupljanje koje je posjetilo oko 2.000 ljudi.

Zahtjevi boraca: 

- Da se poništi odluka o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta

- Da se spomen-soba vrati u objekat Doma vojske

- Da se pokrene izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima na lokaciji centralnog Gradskog parka

- Da se GBO dodijeli prostorija u Domu vojske i da se iz objekta izmjesti organizacija “Merhamet”

- Da se isplate budžetski zaostaci iz 2014. i poštuju odluke za 2015. godinu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana