Petrovdanski dani od 6. do 12. jula

Srna
Petrovdanski dani od 6. do 12. jula

Srebrenica - Tradicionalna memorijalna duhovna, kulturno-sportska i humanitarna manifestacija "Petrovdanski dani - Srebrenica 2017" biće održana od 6. do 12. jula uz poruku "25 godina zločina bez kazne".

"Petrovdanski dani" se organizuju u znak sjećanja i nezaborava na 69 poginulih i 22 zarobljena i ubijena srpska vojnika i civila na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Program obilježavanja četvrt vijeka od petrovdanskog stradanja srebreničkih Srba počeće u četvrtak, 6. jula u 20.00 časova prikazivanjem više puta nagrađivanog dokumentarnog filma RTRS–a "Djeca" autora Denisa Bojića u susjednoj opštini Bajina Bašta.

Narednog dana predviđeno je dokumentarno veče sa novinarom i publicistom Ljiljanom Bulatović kada je na programu predstavljanje njene knjige "Laž i podvale srpskom narodu" i prikazivanje dokumentarnog filma o ruskim dobrovoljcima.

Iako program počinje 6. jula, manifestacija će zvanično biti otvorena 8. jula u 20.00 časova prikazivanjem dokumentarnog filma "Dosije Srebrenica", a toga dana će početi i sportska takmičenja.

Kao i prethodnih godina, u okviru "Petrovdanskih dana", 9. jula će se organizovati tradicionalna humana akcija dobrovoljnog davanja krvi, a u naselju Jezero biće održan i memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen pravoslavnom svešteniku Slobodanu Lazareviću ubijenom 5. jula 1992. godine dok je obavljao vjerski obred u selu Krnjići.

U okviru manifestacije biće priređeno i veče gusala u Skelanima uz nastup višestrukog pobjednika Festivala guslara srpskih zemalja Đorđija Koprivice.

Delegacija Boračke organizacije posjetiće i uručiti skromne poklone porodicama nekoliko poginulih srpskih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Nakon večernje liturgije 11. jula biće održani veče duhovne muzike u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici i paljenje petrovdanskih lila u crkvenoj porti.

"Petrovdanski dani" biće završeni 12. jula posjetama srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju gdje će biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša ubijenih na Petrovdan 1992. godine.

Tog tragičnog Petrovdana muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubijeno je 69 srpskih civila i vojnika, a 22 je zarobljeno, od kojih je sedam umoreno nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 12. jula 1992. godine 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni, ekshumirani i identifikovani prije pet godina prilikom traženja nastradalih Bošnjaka u selu Zalazje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana