Petoro djece porodice Đorđić iz Gornjih Podgradaca u toplom domu

Milan Vujić
Petoro djece porodice Đorđić iz Gornjih Podgradaca u toplom domu

Gradiška - Sedmočlana porodica Đorđić iz Gornjih Podgradaca u opštini Gradiška, koja je donedavno bila bez krova nad glavom, zahvaljujući pomoći Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika svila je topli dom.

Seljakanje po tuđim i neuslovnim prostorijama za Đorđiće je postalo ružna prošlost. Kabinet predsjednika RS obezbijedio je 35.000 KM za kupovinu kuće. U pomoć oko opremanja novog doma pritekli su i humani mještani, među kojima su se posebno istakli Nemanja Panić i Milan Ljepojević.

- Presrećni smo. Predsjednik Dodik je ispunio svoje obećanje i kupljena nam je dobra kuća, a osim toga imamo i 12 dunuma zemlje, gdje u jednom dijelu planiram da posijem kukuruze, a u drugom da zasadim baštu - priča glava porodice Goran Đorđić, koji ne krije radost što su njegova djeca napokon dobila topli dom.

O problemima ove porodice "Glas Srpske" je pisao 2014. godine kada su iz gradiškog sela Grbavci sa četvoro male djece Novu godinu dočekali u Domu za stara i iznemogla lica. Zimu nisu mogli provesti u svojoj trošnoj kući na obroncima Kozare, pa su poslije više alternativnih smještaja završili u trošnoj šupi.

Majka petoro djece, Mirjana, ne radi i nema nikakve prihode. Vodi brigu o najmlađoj Kristini koja ima godinu, trogodišnjoj Valentini, devetogodišnjoj Martini, te petnaestogodišnjem Zoranu i Milanki, koja ima 16 godina.

- Živjeli smo godinama u sobicama od desetak kvadrata, a u ovim neuslovnim prostorijama su djeca odrastala. U ovu  kuću smo uselili prije mjesec i presrećni smo što su djeca napokon u toplom i suvom domu - priča Mirjana Đorđić.

Novim domom su najviše oduševljeni najmlađi članovi porodice, kojima je kuća vratila osmijeh i šansu za bezbrižno djetinjstvo.

- Srećne smo što imamo svoju kuću. Toplo nam je, nema vlage, krov ne prokišnjava. Imamo lijepu kuću, ali i dvorište u kojem se možemo igrati - rekla je mala Martina.

Ove djevojčice su se pohvalile da sada imaju i svoje krevete, a samo do prije mjesec su bile prinuđene da spavaju u automobilu, jer je šupa u kojoj su živjele prokišnjavala.

Potrebna im krava

Đorđićima je jedini prihod Goranova plata iz Drvne industrije DIPO, što nije dovoljno da prehrani sedam usta.

- Nadamo se da ćemo uz bavljenje poljoprivredom i nabavkom živine prehraniti našu djecu. Kada bismo mogli nekako da kupimo kravu, sve bi bilo lakše, jer bi mališani imali dovoljno mlijeka, a ja bih im pravila sir i druge proizvode - kazala je Mirjana Đorđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana