Petnaest godina od napada na selo Podkozlovačka

Glas Srpske
Petnaest godina od napada na selo Podkozlovačka

VLASENICA - Prije 15 godina, 11. decembra 1993. godine, u selu Podkozlovača u opštini Han Pijesak pripadnici Armije RBiH su načinili stravičan zločin, koji je, kao i mnoga druga stradanja Srba u prošlom ratu, zbog ćutanja i nerada nadležnih organa, prepušten zaboravu.

Prema riječima mještanina Mladena Golića tog jutra u  Podkozlovači su stradali njegov ujak Vojislav Sokanović (82), Ljeposava Marić (65), Radovan Bastah (73), Branko Naračić (37) i Milutin Gvozdenović (57).

- Bježeći ispred metka i noža, iako ranjeni Marko Bastah i Gojko Trfunović su uspjeli da pobjegnu ispred zločinaca i pridruže se komšijama koji su spas našli u obližnjim šumama - ispričao je Golić.

Priča da je na pragu svoje kuće nakon neuspjelog pokušaja da se odbrani svojim lovačkim karabinom zarobljen pa zaklan starina Radovan Bastah, a još stariji Radovanov komšija Vojislav Sokanović je živ spaljen u vlastitoj kući. U ovoj "akciji" muslimanske snage su pored ubijanja nedužnih civila zapalili 21 kuću u selu i ukrali oko 100 grla krupne i sitne stoke. Golić je istakao da su želeći da izbjegnu sukob sa jedinicom Vojske RS koja je bila u blizini, zločinci ostavili i značajan identifikacioni trag kojeg su pronašli pripadnici VRS.

Pronađen je i spisak pripadnika muslimanske jedinice koja je izvršila napad.

- Na tom spisku, koji je zajedno sa istražnim i obdukcionim nalazima izvršenim nad stradalim civilima, a koji je dostavljen i Haškom tribunalu, su 26 imena pripadnika jedinice koja je izvršila napad na Podkozlovaču sa brojevima automatskog naoružanja kojeg su imali - kazao je Golić.

Mještani se pitaju da li će i 15 godina poslije zločina u Podkozlovači da se nastavi ćutanje zvaničnih istražnih i sudskih organa.

Osumnjičeni

Podignuta je i optužnica za zločin u Potozlovači a osumnjičeni su Zijad Vrabac, Džemail Muškić, Rahim Kurtić, Sejfudin Dervišević, Ibrahim Rizvanović, Suljo Dervišević, Sejfudin Suljić, Džemal Bajrić, Lutvo Salimović, Zaim Mehmedović, Azem Alić, Amir Šuljaković, Mujo Sejmenović, Beriz Muškić, Munib Turković, Amir Ikanović, Džemal Nukić, Fahrudin Alić, Elvis Hasanović, Avdo Perhatović, Salim Mustafić, Alija Mustafić, Mustafa Bećirović, Mirsad Hardarević, Rašid Baltić i Adnan Matus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana